Peste 90% din bucureşteni vor case mai ieftine de 100.000 euro

Peste 90% dintre bucureşteni intenţionează să cumpere apartamente la un preţ sub 100.000 de euro, în vreme ce doar 2% îşi permit să cumpere locuinţe care costă peste 150.000 de euro, potrivit portalului imobiliar Imopedia.

24 afișări
Imaginea articolului Peste 90% din bucureşteni vor case mai ieftine de 100.000 euro

Peste 90% din bucureşteni vor case mai ieftine de 100.000 euro (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)

Datele se bazează pe informaţiile furnizate de vizitatorii târgurilor de profil din acest an, precum şi cele acumulate online.

Astfel, dacă în primăvară 85% dintre cumpărători alegeau apartamemente care nu depăşeau 100.000 de euro, în prezent numărul celor care cumpără astfel de locuinţe este cu 6 puncte procentuale mai mare.

Programul "Prima Casă" a determinat o creştere importantă a cererii pe segmentul apartamentelor care se încadrează în plafonul stabilit de stat, potrivit sursei citate.

"Scăderea preţurilor a dus la o cerere mai mare chiar şi în pragul psihologic de 60.000 de euro, unde avem o dublare a solicitărilor. Dacă în primăvară 5% dintre cumpărători alegeau apartamente sub această valoare, astăzi procentul este dublu. E drept că şi preţurile apartamentelor au scăzut, însă cea mai mare influenţa a avut-o programul «Prima Casă»" a declarat, într-un comunicat, managerul general al portalului imobiliar, Răzvan Muntean.

La polul opus, în cazul apartamentelor scumpe, care depăşesc 150.000 de euro, doar 2% dintre cumpărători îşi permit asemenea locuinţe.

Pe tipuri de locuinţe, cei mai mulţi cumpărători s-au orientat către apartamentul la bloc. Astfel, peste 80% dintre cei care au devenit proprietari în toamna lui 2009 au ales să locuiască la bloc, faţă de 85% în primăvară.

"La capitolul tip imobil nu se înregistrează mişcări notabile. Scăderea preţurilor i-a făcut pe unii să se gândească mai mult la achiziţia unei case în dauna unui apartament, însă variaţia este destul de mică, creşterea cererii de case/vile fiind de doar 3%", susţine Muntean.

Potrivit Imopedia, cel mai afectat segment al pieţei imobiliare rămâne cel al terenurilor, unde piaţa este blocată în condiţiile în care tranzacţiile sunt aproape inexistente.

"După ce ani la rândul a fost cea mai speculată piaţă, cu triplări de preţuri de la un an la altul, acum piaţa terenurilor are cel mai mult de suferit. Nimeni nu vinde, nimeni nu cumpără. Criza domneşte liniştită în această zonă. Doar 1% dintre cumparătorii din piaţa imobiliară se orientează spre terenuri", a mai spus reprezentantul portalului imobiliar.

Referitor la tipul de finanţare, peste 50% dintre cumpărători achită cash, iar 35% au optat pentru creditul prin programul Prima Casă, mai arată Imopedia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici