Petrom estimează pentru 2013 venituri mai mici cu 10% şi profit mai mare cu 15%, de 1 miliard euro

OMV Petrom SA (SNP) estimează pentru acest an venituri din vânzări în scădere cu 10%, de la 19,12 miliarde lei la 17,21 miliarde lei (3,89 miliarde euro), şi un profit net în urcare cu 15%, de la 3,85 miliarde de lei la 4,43 miliarde de lei (1 miliard de euro).

351 afișări
Imaginea articolului Petrom estimează pentru 2013 venituri mai mici cu 10% şi profit mai mare cu 15%, de 1 miliard euro

Petrom estimează pentru 2013 venituri mai mici cu 10% şi profit mai mare cu 15%, de 1 miliard euro (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Grupul Petrom, din care face parte Petrom SA, a raportat pentru ecut un profit record, de 3,946 miliarde lei (885,5 milioane euro), şi vânzări de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro).

OMV Petrom SA, cu activităţi în România, estimează că va produce în acest an 62,46 milioane tone de barili echivalent petrol, la fel ca în 2012.

Compania a bugetat pentru acest an investiţii de peste 5 miliarde de lei, din care 79% sunt destinate sectorului de explorare şi producţie.

Grupul a investit anul trecut 4,93 miliarde de lei, faţă de 4,8 miliarde de lei în 2011.

Din grupul Petrom fac parte compania mamă OMV Petrom şi firmele Tasbulat Oil Corporation LLP (Kazahstan), Kom Munai LLP (Kazahstan), Petrom Exploration & Production Ltd., OMV Petrom Marketing, Petrom Aviation, ICS Petrom Moldova (Republica Moldova), OMV Bulgaria OOD (Bulgaria), OMV Srbija DOO (Serbia), OMV Petrom Gas, Petrom Distribuţie Gaze, OMV Petrom Wind Power şi Petromed Solutions.

OMV petrom SA menţionează că va începe în acest an o nouă campanie de foraj în Marea Neagră, unde deţine deja concesiuni de exploatare şi explorare.

"Urmărim oportunităţile de creştere prin achiziţiile de perimetre de explorare din Marea Neagră: finalizarea acordului de transfer pentru achiziţia, împreună cu ExxonMobil, a unei participaţii de 85% din perimetrul Midia (România); acordul de împărţire a producţiei pentru perimetrul Skifska (Ucraina) în curs de negociere", arată compania.

Compania Sterling Resources a semnat în luna octombrie a anului trecut un acord cu ExxonMobil Exploration and Production Romania şi OMV Petrom pentru vânzarea unui segment al perimetrului petrolifer 15 Midia din Marea Neagră, la un preţ între 29,5 milioane dolari şi 79 milioane dolari, în funcţie de îndeplinirea unor condiţii.

OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production România au anunţat anul trecut că au făcut o descoperire semnificativă de gaze la exploatările din Marea Neagră (blocul Neptun), estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

OMV a mai concesionat două perimetre în apele teritoriale ale Ucrainei şi Bulgariei, ambele situate în vecinătatea blocului Neptun, unde a fost făcută descoperirea rezervelor menţionate.

La 31 decembrie 2012, rezervele totale dovedite de ţiţei şi gaze ale grupului Petrom au ajuns la 775 milioane bep (din care 750 milioane bep în România), în timp ce rezervele dovedite şi probabile de ţiţei şi gaze au ajuns la 1,091 miliarde bep (din care 1,039 miliarde bep în România).

Compania este controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici