Petrom: Preţurile actuale la gaze creează o situaţie nesustenabilă privind investiţiile în sector

Preţurile actuale la gaze naturale creează o situaţie nesustenabilă, care poate afecta investiţiile în sector, inclusiv activitatea termocentralei de la Brazi a OMV Petrom, a declarat miercuri directorul general al companiei, Mariana Gheorghe, într-o conferinţă de presă.

142 afișări
Imaginea articolului Petrom: Preţurile actuale la gaze creează o situaţie nesustenabilă privind investiţiile în sector

Petrom: Preţurile actuale la gaze creează o situaţie nesustenabilă privind investiţiile în sector (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Situaţia din sectorul gazelor este nesustenabilă. Faptul că preţurile de vânzare a gazelor nu cresc afectează investiţiile viitoare în gaze. Anii 2012 şi 2013 vor fi dificili pentru centrala Brazi. În condiţii de piaţă normale putem avea profitabilitate cu această termocentrală pe o perioadă de 20-25 ani. Până când sistemul de reglementare a preţurilor nu se stabilizează vom avea provocări", a afirmat Gheorghe.

Ea a dăugat că OMV Petrom urmăreşte cu atenţie discuţiile dintre Guvern şi FMI privind liberalizarea preţurilor, iar în funcţie de rezultatul acestor discuţii compania îşi va adapta politica investiţională.

Şeful misiunii FMI în România Jeffery Franks, a declarat la începutul lunii februarie că procesul de liberalizare a preţului la gaze ar trebui să înceapă gradual din 2013.

"În sectorul gazelor am convenit că sunt necesare consultări inclusiv cu reprezentanţii industriei de petrol şi gaze, iar în luna aprilie vom discuta o foaie de parcurs incluzând aspecte precum dereglementarea preţurilor şi mecanismele de protecţie a consumatorilor cei mai vulnerabili", a spus oficialul FMI.

Întrebat despre calendarul scumpirilor la gaze, Franks a firmat că foaia de parcurs va fi stabilită pe baza discuţiilor din aprilie, când va avea loc următoarea evaluare a acordului preventiv.

Termocentrala Petrom de la Brazi va fi pornită probabil în a doua jumătate a acestui an, după ce testele finale au fost întrerupte de "factori tehnici externi", se arată într-un comunicat transmis la începutul lunii februarie de grupul austriac OMV.

OMV Petrom a anunţat în luna ianuarie că au avut loc unele defecţiuni la termocentrala de la Brazi, fără a preciza când urma să fie pusă în funcţiune unitatea.

Construcţia termocentralei a început în 2009, valoarea investiţiei fiind de 500 milioane de euro.

Termocentrala are o putere instalată de 860 MW, comparabilă cu un reactor nucleare al centralei de la Cernavodă, şi se estimează că va acoperi 8% din producţia de electricitate la nivel naţional.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici