Peugeot Citroën concediază 11.000 angajaţi

Constructorul francez de automobile PSA Peugeot Citroën a raportat pentru anul trecut pierderi de 343 milioane euro ca urmare a scăderii cererii, preconizând că nu va reveni pe profit până în 2010, şi a anunţat că va renunţa la peste 11.000 de angajaţi din Europa în 2009.

17 afișări
Imaginea articolului Peugeot Citroën concediază 11.000 angajaţi

Peugeot Citroën concediază 11.000 angajaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Anul 2008 a fost unul contrastant, cu variaţii semnificative între cele două semestre. În primele şase luni am consemnat îmbunătăţiri semnificative ale vânzărilor la nivel mondial, dar şi ale performanţei operaţionale. În a doua jumătate a anului, însă, am resimţit colapsul pieţei auto mondiale şi creşterea stocurilor. Ca răspuns, grupul a redus semnificativ producţia în trimestrul al patrulea şi s-a concentrat pe reducerea stocurilor dealerilor. Aceste două acţiuni au avut un efect negativ major asupra profitabilităţii", informează PSA Peugeot Citroën.

Vânzările au scăzut în volum cu 5%, la 3.260.388 unităţi, comparativ cu 2007, şi cu 7,4% în valoare, la 54,3 miliarde euro.

Pentru divizia auto, vânzările s-au cifrat la 41,6 miliarde euro, în scădere cu 8,5%. Grupul şi-a menţinut cota de piaţă de 5% la nivel mondial şi de 14% în Europa de Vest. În plus, stocurile de autovehicule din diviziile europene sunt la nivelul celor din 2007, potrivit sursei citate.

Grupul şi-a redus producţia cu 26% în ultimele trei luni ale 2008, la nivel mondial.

În 2009, în faţa recesiunii economice, grupul se va concentra asupra reducerii stocurilor şi a cheltuielilor pentru a redeveni profitabil în 2010. În plus, compania nu va renunţa la programul comercial, intenţionând să lanseze toate modelele programate pentru acest an.

Producătorul auto anticipează că piaţa auto mondială se va reduce cu 20% în 2009, cu un prim semestru foarte dificil, urmând o perioadă de stabilitate în 2010.

PSA Peugeot Citroen a anunţat miercuri că va renunţa la peste 11.000 de angajaţi din Europa.

"Ne aşteptăm ca peste 11.000 de angajaţi să părăsească grupul prin concedieri voluntare", a declarat directorul financiar al PSA Peugeot Citroen, Isabel Marey-Samper.

Cifra a fost confirmată şi de şeful departamentului de Resurse Umane, Jean-Luc Vergne, care a afirmat că disponibilizările vor afecta circa 10.000 -12.000 de angajaţi în Europa.

Grupul avea 207.850 de angajaţi la nivel mondial în 2007.

Compania a anunţat, luni, că nu va efectua reduceri de personal în Franţa în 2009, ca o condiţie pentru primirea unui împrumut de trei miliarde euro, parte a programului de 7,8 miliarde de euro prin care guvernul francez vizează revigorarea industriei auto locale.

PSA Peugeot Citroen a prezentat în noiembrie 2008 un plan de reducere a personalului din Franţa prin care sunt vizate 3.500 de concedieri voluntare.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a prezentat, luni, un program de sprijin pentru sectorul auto. Potrivit planului guvernamental, PSA Peugeot Citroën şi Renault pot primi împrumuturi de trei miliarde euro fiecare, în schimbul angajamentului că nu vor reduce personalul şi că se vor concentra asupra producţiei din Franţa.

Citeşte şi:

Statul francez va credita Peugeot-Citroen şi Renault cu 6,5 miliarde euro

Disponibilizări la Peugeot Citroen şi Rolls Royce

Peugeot reduce masiv producţia

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici