Piaţa auto românească se află pe locul 14 în UE

Piaţa auto românească a coborât trei poziţii în UE în primele opt luni ale acestui an, până pe locul al 14-lea, cu o scădere mult mai abruptă a numărului de înmatriculări de autoturisme noi decât media blocului comunitar, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

20 afișări
Imaginea articolului Piaţa auto românească se află pe locul 14 în UE

Piaţa auto românească se află pe locul 14 în UE (Imagine: Mediafax Foto)

Înmatriculările de maşini noi au scăzut cu aproape 60% în România în perioada ianuarie-august, faţă de intervalul similar al anului trecut, de la 201.870 la 81.824 de unităţi, în timp ce, la nivelul UE, declinul a fost de numai 7,9%, de la 10.128.865 la 9.328.743 de autoturisme, se arată într-un raport al asociaţiei, prezentat marţi.

Piaţa auto românească a fost devansată de Cehia, Suedia şi Portugalia în intervalul analizat. Cehia a înregistrat o creştere de 9% a numărului de înmatriculări noi, însă Suedia şi Portugalia au raportat scăderi de 23,7%, respectiv 32,1%.

Potrivit datelor prezentate săptămâna trecută de Direcţia Regim Permise şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), înregistrările de automobile noi au scăzut cu 59,4% în primele opt luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la 81.857 de unităţi, de la 201.915 de maşini în perioada similară a lui 2008.

Între statele membre care au aderat la UE după anul 2004, România a coborât cu o poziţie în perioada menţionată, până pe locul 3.

Germania şi-a păstrat poziţia de cea mai mare piaţă auto europeană, înregistrând în primele opt luni o creştere de 26,8% a înmatriculărilor de autoturisme noi, de la 2.110.089 la 2.674.600 de unităţi, datorită programului de casare introdus de guvern, care a oferit o subvenţie de până la 2.500 de euro clienţilor care au ales să renunţe la maşinile vechi în schimbul unor modele noi, cu un consum de combustibil mai eficient.

Franţa şi Italia ocupă poziţiile doi, respectiv trei în clasamentul pe ţări din UE, fiecare cu circa 1,4 milioane de automobile noi intrate în circulaţie în primele opt luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici