Piaţa de birouri din ţară, fără Bucureşti, a urcat în primele nouă luni cu 46%, condusă de Iaşi şi Timişoara

Piaţa de birori din marile oraşe din ţară, cu excepţia Bucureştiului, a crescut în primele nouă luni cu 46% faţă de intervalul similar al anului anterior, la 37.417 metri pătraţi închiriaţi, cele mai mari suprafeţe tranzacţionate fiind în Iaşi şi Tmişoara, potrivit unui studiu al Esop Consulting.

235 afișări
Imaginea articolului Piaţa de birouri din ţară, fără Bucureşti, a urcat în primele nouă luni cu 46%, condusă de Iaşi şi Timişoara

Piaţa de birouri din ţară, fără Bucureşti, a urcat în primele nouă luni cu 46%, condusă de Iaşi şi Timişoara

Suprafaţa închiriată în primele nouă luni în aceste oraşe a depăşit uşor totalul consemnat la nivelul întregului an 2014, când închirierile au însumat 37.377 metri pătraţi. În ianuarie-septembrie anul trecut, piaţa s-a situat la 25.475 metri pătraţi.

În topul marilor pieţe de birouri, cu excepţia Capitalei, pe primul loc în primele trei trimestre din 2015 se află oraşul Iaşi, cu un total de 14.603 metri pătraţi, pe locul doi Timişoara, cu 11.658 metri pătraţi, şi pe locul trei Cluj-Napoca, cu 4.200 metri pătraţi.

Topul este completat de Braşov - cu 3.800 metri pătraţi, Oradea - 1.756 metri pătraţi şi Bacău - 1.400 metri pătraţi.

Ordinea clasamentului se schimbă periodic în top trei, fiind strâns legată de livrările de spaţii noi în marile oraşe din anul respectiv, se arată în studiul realizat de firma de consultanţă imobiliară. Anul trecut, în perioada analizată, pe primul loc s-a aflat oraşul Cluj-Napoca, unde s-a tranzacţionat o suprafaţă totală de birouri de 14.990 metri pătraţi, în timp ce în oraşul Iaşi au fost încheiate tranzacţii de doar 4.100 metri pătraţi.

"După dezvoltarea accelerată din ultimii ani a pieţei de birouri din Bucureşti, estimăm că va urma, în următorii 3-4 ani, o dezvoltare accelerată a principalelor trei centre universitare din ţară: Iaşi, Timişoara, Cluj - Napoca, deoarece cererea de forţa de muncă cu studii superioare este în crestere iar piaţa muncii din Bucureşti a devenit destul de competitivă astfel încât firmele de IT&C, BPO, Share Services şi firmele care dezvoltă centre de cercetare - dezvoltare să caute soluţii pentru a susţine rezultatele bune obţinute până acum în Romania şi apetitul de creştere a prezenţei în ţara noastră", a declarat Alexandru Petrescu, managing partner ESOP Consulting l CORFAC International.

Printre companiile care au închiriat birouri în afara Bucureştiului în acest an, în clădiri de clasă A, se numără Xerox (în Iaşi), Accenture Services (în Iaşi, dar şi în Timişoara), Hella (în Timişoara), Amazon (în Iaşi), Bitdefender (Iaşi), Unicredit (Iaşi) şi Ness (Timişoara). Printre clădirile de birouri care au atras atenţia chiriaşilor au fost Palas şi Unites Business Center 3 din Iaşi, City Business Center şi UPC Open Ville din Timişoara, The Office din Cluj-Napoca.

Numărul studenţilor dintr-un oraş reprezintă un indicator important pentru evoluţia pieţei birourilor în următorii ani.

Goana după forţa de muncă cu studii superioare, dar la nivel de entry level, adică de pe băncile facultăţii, a dus la o luptă din ce în ce mai acerbă pentru racolarea de studenţi, între marile companii de outsourcing, BPO şi IT&C, centre de cercetare-dezvoltare etc. Astfel, primele trei oraşe aflate în top trei, ca număr de studenţi - Cluj Napoca, Timişoara şi Iaşi sunt aceleaşi cu cele din top trei tranzacţii de birouri în ţară.

"Pe viitor, credem că dezvoltatorii care vor dori să investească în piaţa de birouri din afara Bucureştiului vor putea folosi numărul de studenţi din fiecare oraş în parte ca pe un indicator important în prioritizarea locaţiilor alese pentru investiţii", a adăugat Alexandru Petrescu.

Cei mai mulţi studenţi au fost înregistraţi anul trecut în Bucureşti - 133.601, Cluj-Napoca - 56.829, Iaşi - 42.298, Timişoara - 30.535, Constanţa - 19.182, Craiova - 17.461, Braşov - 15.114, Sibiu - 11.550 şi Oradea - 11.124.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici