PIAŢA IMOBILIARĂ: Oferta de locuinţe la vânzare în Bucureşti a crescut cu 70% în ianuarie

Numărul locuinţelor scoase la vânzare în Bucureşti în luna ianuarie a crescut cu peste 70% faţă de aceeaşi perioadă din 2014, cu un avans de 81% al ofertei din centru, semicentru şi Nord, unde se observă şi o creştere a cererii şi a preţurilor, potrivit HomeFinders.

2438 afișări
Imaginea articolului PIAŢA IMOBILIARĂ: Oferta de locuinţe la vânzare în Bucureşti a crescut cu 70% în ianuarie

PIAŢA IMOBILIARĂ: Oferta de locuinţe la vânzare în Bucureşti a crescut cu 70% în ianuarie (Imagine: Silviu Matei/Publimedia)

Firma de consultanţă imobiliară HomeFinders a analizat, pe baza a 6.153 de oferte scoase la vânzare în ianuarie 2014 şi ianuarie 2015, preţurile medii ale locuinţelor, solicitate de proprietari pe două segmente distincte de piaţă, respectiv piaţa populară (periferie) şi piaţa mediu-premium (centru, semicentru şi Nord).

Analiza arată că preţurile apartamentelor situate la periferie au crescut cu doar 0,1% din ianuarie 2014 până în ianuarie 2015, în timp ce preţurile apartamentelor din zonele centrale, semicentrale şi de Nord au crescut cu 4%.

Astfel, dacă la nivelul lunii ianuarie 2014 preţul mediu al unui apartament dintr-un bloc din zonele mărginaşe era de 53.900 de euro, în prima lună a anului 2015 acesta a crescut până la doar 54.000 de euro. De partea cealaltă, în zona centrală, semicentrală şi de Nord, preţul mediu a crescut de la 73.000 la 76.000 de euro.

În ceea ce priveşte numărul de oferte scoase la vânzare în luna ianuarie 2015, acesta a crescut considerabil, pe ambele segmente de piaţă. Ofertele din cartierele de la periferie au înregistrat o creştere de 64%, de la 1.394 la 2.287, în timp ce numărul de oferte din centru, semicentru şi Nord au crescut cu 80,9%, în ianuarie 2014 fiind scoase la vânzare 880 de apartamente, iar în ianuarie 2015 un număr de 1.592.

Aşadar, în prima lună a anului 2015, volumul total de oferte scoase spre vânzare s-a ridicat la 3.879, cu 70,5% mai mare decât în ianuarie 2014, când s-a înregistrat un număr de 2.274 oferte.

Creşterea foarte mare a ofertelor imobiliare în zonele centrale, semicentrale şi de Nord a determinat şi o pondere mai mare din totalul de oferte pe ianuarie 2015, respectiv 41%, comparativ cu 38,7% în ianuarie 2014. Cu toate acestea, ofertele pentru apartamente din periferia Capitalei continuă să domine, cu un procent de 59%. Raportată la oferta din centru, semicentru şi Nord, oferta existentă în ianuarie 2015 în cartierele de la periferia oraşului este cu 43,5% mai mare.

"Evoluţia pozitivă a pieţei rezidenţiale din Capitală este vizibilă încă din 2014 la nivelul ofertei, influenţată în mare parte şi de numărul mare de proiecte noi, prezente pe toate segmentele de piaţă. Se observă o creştere susţinută a cererii pentru zona centrală, semicentrală şi de Nord, care a influenţat direct şi creşterea preţurilor solicitate de proprietari, cu o medie anuală de 4%. Creşterea interesului pentru zonele centrale, semicentrale şi de Nord a condus pe parcursul anului 2014 şi la scăderea timpului mediu de vânzare al proprietăţilor din aceste zone, acesta fiind un alt indicator important al pieţei rezidenţiale", a declarat Iulia Tisăianu, property research manager HomeFinders.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici