Plan de măsuri fiscale al USR: reducerea taxelor pe muncă, încurajarea investiţiilor, reforma ANAF

Dacă ajunge la guvernare, USR îşi propune mai multe reforme printre care reducerea taxelor pe muncă, măsuri fiscale pentru încurajarea investiţiilor productive şi repatrierea diasporei şi o reformă radicală a ANAF-ului, au anunţat reprezentanţii partidului în cadru unei informări de presă.

503 afișări
Imaginea articolului Plan de măsuri fiscale al USR: reducerea taxelor pe muncă, încurajarea investiţiilor, reforma ANAF

Plan de măsuri fiscale al USR: reducerea taxelor pe muncă, încurajarea investiţiilor, reforma ANAF

„Vrem să menţinem cota unică, dar să existe un prag sub care să nu se mai plătească impozite. Vrem să nu să mai impoziteze sărăcia. Vrem un impozit gradual, un CAS mai mic pentru tineri şi impozit pe venit zero pentru salariul minim”, spune Claudiu Năsui, deputat USR Bucureşti.

Membrii USR propun CAS progresiv în funcţie de vârsta. Astfel, ei vor ca tinerii de până la 21 de ani să fie scutiţi de CAS şi să contribuie gradual la pensie după această vârstă. Contribuţia pentru pensii se va mări cu 5% pentru fiecare an până la cota standard de 25%.

Mai mult, pentru a încuraja tinerii din provincie să se mute într-un oraş mai mare, USR propune reducerea taxelor în primii trei ani pentru tinerii care se relochează. „Vrem să îi ajutăm pe cei care vor să se mute dintr-un sat sau oraş în alt oraş mai mare. Când cineva se mută din Bacău şi vrea un job în Cluj sau Bucureşti, în primii trei ani trebuie să plătească taxe cu 50% mai mici pentru a putea să se dezvolte. Pe termen lung, aceşti oameni ajung la salarii mari pe care le poţi impozita”, spune Andrei Caramitru, consilierul preşedintelui USR Dan Barna.

Uniunea Salvaţi România îşi propune să regândească impozitarea şi taxarea încât salariile nete să crească cu 20% fără a creşte costurile pentru angajatori. „Ambiţia noastră este de a creşte salariul cu 20% pentru toată lumea, fără să creştem costul efectiv de salarizare”, spune Năsui.

Ţinta USR este de a scădea cu cel puţin 10 puncte povara fiscală medie, de la 45 – 50% la 35%, ceea ce va permite creşteri salariale nete de circa 20%.

O a doua slujbă ar urma să fie scutită de impozite şi contribuţii.

Cei care se întorc din diaspora vor beneficia de 50% reducere de impozite şi contribuţi în primii trei ani. În acelaşi timp, Uniunea îşi propune să reducă cu cel puţin 50% gradul de emigrare şi de a creşte cu 50% rata de investiţii productive în economie. Pentru aceasta, vor fi aplicate reduceri de taxe pe muncă şi TVA, în special pentru IMM-urile din sectoarele cu evaziune ridicată şi procent mare de angajaţi temporari. Pe modelul din Estonia, va fi eliminată taxarea profitului reinvestit. Companiile care au majoritatea veniturilor din exporturi (sunt excluse exporturile intra-grup) vor beneficia de reducerea taxelor pe muncă, TVA şi profit.

Uniunea îşi propune şi o reformă radicală a ANAF, prin reducerea birocraţiei şi digitalizarea interacţiunii cu statul. Pentru reducerea birocraţiei USR propune introducerea unei declaraţii unice de conformitate, pentru IMM, pe propria răspundere. Controalele vor fi făcute de către agenţiile de resort numai la sesizarea de către clienţi.

Serviciile publice digitale vor fi dezvoltate şi interconectate, astfle încât statul să funcţioneze ca o singură instituţie. Instituţiile vor oferi formulare pre-completate, vor primi solicitări care se pot rezolva exclusiv online, vor fi oferite mai multe tipuri de servicii digitale, de exemplu deschiderea unei firme.

ANAF va avea un board independent, format din profesionişti, care va decide şi va evalua conducerea executivă.

Managerii şi funcţionarii de rang mediu vor fi evaluaţi anual, transparent, şi cel puţin 30% din salarizarea lor de bază va fi pe bază de bonus de performanţă, corelat nu numai cu colectarea, ci şi cu cunoştinţele tehnice sau planul de management. Procedurile de analiză şi control vor fi standardizate, la nivel sectorial, pe tipuri de firme şi contribuabili.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici