Planul de susţinere financiară a Irlandei va fi prezentat săptămâna viitoare

Planul de susţinere financiară a Irlandei, pentru rezolvarea dificultăţilor din sectorul bancar, va fi prezentat săptămâna viitoare, au declarat surse din Uniunea Europeană, dar analiştii au avertizat că acesta ar putea fi insuficient pentru a evita extinderea problemelor în alte ţări din zona euro.

28 afișări
Imaginea articolului Planul de susţinere financiară a Irlandei va fi prezentat săptămâna viitoare

Planul de susţinere financiară a Irlandei va fi prezentat săptămâna viitoare (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Euro s-a depreciat în a doua parte a şedinţei de tranzacţionare de vineri, iar spreadul obligaţiunilor irlandeze faţă de cele germane s-a menţinut ridicat, optimismul legat de viitorul acord de sprijin fiind temperat de sentimentul că criza este departe de a se încheia.

Un sondaj în rândul participanţilor la o reuniune anuală a băncilor centrale, organizat la Frankfurt, a arătat că aproape trei sferturi dintre aceştia consideră că problemele din zona euro vor continua şi după salvarea Irlandei, în state cu finanţe vulnerabile precum Portugalia.

"Atâta timp cât fundamentele economice nu se vor îmbunătăţi, presiunile vor continua asupra altor ţări. Mulţi consideră că zona euro trece dintr-o criză în alta", a declarat Daniel Gros, şeful Centrului pentru Studii de Politică Economică Europeană din Bruxelles.

Banca centrală irlandeză a recunoscut că ţara are nevoie de un împrumut de mai multe zeci de miliarde de euro pentru consolidarea sectorului bancar care a devenit dependent de fondurile Băncii Centrale Europene şi s-a confruntat în ultimele şase luni cu retrageri ale depozitelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici