Planul Uniunii Europene pentru a strânge 140 miliarde de euro şi a trece peste cea mai grea iarnă

Comisia Europeană anunţă că va strânge peste 140 de miliarde de euro din impozite excepţionale pe profiturile companiilor energetice pentru a atenua lovitura dată de preţurile record ale energiei din această iarnă, scrie FT.

326 afișări
Imaginea articolului Planul Uniunii Europene pentru a strânge 140 miliarde de euro şi a trece peste cea mai grea iarnă

În contextul în care preţurile la energie au crescut vertiginos în urma invaziei Rusiei în Ucraina, iar temerile legate de penuria de energie din această iarnă cresc puternic, Bruxelles-ul intenţionează să redirecţioneze o parte din profiturile excepţionale ale companiilor energetice către gospodării şi întreprinderi pentru a reduce facturile.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că, "în economia noastră de piaţă, profiturile sunt bune. Dar în aceste vremuri este greşit să ai profituri record beneficiind de pe urma războiului şi pe spinarea consumatorilor".

"Profiturile trebuie să fie împărţite şi distribuite celor care au cea mai mare nevoie", a adăugat ea. "Propunerea noastră va strânge peste 140 de miliarde de euro pentru ca statele membre să amortizeze direct lovitura."

Taxa de urgenţă, care va fi aplicată producătorilor de energie electrică care nu sunt producători de gaze, va fi însoţită de propuneri privind o reducere obligatorie a cererii de energie electrică şi o "contribuţie de solidaritate" din partea companiilor producătoare de combustibili fosili, care va fi destinată atenuării impactului creşterii facturilor la energie. Miniştrii energiei din statele membre urmează să se întâlnească la 30 septembrie pentru a discuta propunerile Comisiei.

Von der Leyen a mai declarat în faţa Parlamentului European că Comisia va lucra la o reformă cuprinzătoare a pieţelor energetice pentru a elimina "influenţa dominantă" a preţului gazului asupra costurilor energiei electrice.

Potrivit acesteia, concepţia acestor pieţe nu este "adecvată scopului" şi trebuie reproiectată, astfel încât consumatorii să poată profita mai bine de avantajele oferite de energiile regenerabile cu costuri reduse.

Von der Leyen a ţinut discursul privind starea Uniunii în cadrul unei sesiuni plenare a Parlamentului European de la Strasbourg, în prezenţa Olenei Zelenska, soţia preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
energie,
ue,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici