Plăţi electronice prin telefonul mobil, din 2012

O nouă tehnologie, care va permite efectuarea de plăţi electronice prin intermediul telefoanelor mobile, ar putea fi disponibilă publicului larg în jurul anului 2012, când unul din cinci aparate va fi prevăzut cu acest sistem.

24 afișări
Imaginea articolului Plăţi electronice prin telefonul mobil, din 2012

Plăţi electronice prin telefonul mobil, din 2012 (Imagine: Mediafax Foto)

Utilizatorii vor putea folosi telefonul ca pe un portofel electronic sau ca un card de acces prin simpla plasare a acestuia în dreptul unui cititor mobil sau, în unele cazuri, prin introducerea unui cod PIN în aparat, sistem similar celui prin care populaţia din Tokyo şi Londra accesează mijloacele publice de transport.

Tehnologia este pregătită şi a fost introdusă deja de Nokia în patru produse, dar oferta limitată şi costurile ridicate au afectat dezvoltarea sistemului care ar reduce costurile companiilor de transport şi ar permite producătorilor de telefoane să susţină preţurile.

Potrivit ABI Research, în acest an vor fi vândute 6,5 milioane de astfel de aparate, de zece ori mai multe decât în 2007, dar compania de cercetare a explicat că atractivitatea produsului este redusă de costul implicat de introducerea unui cip în telefoane, pentru securitatea datelor.

Spre exemplu, modelul Nokia 6131 este comercializat în Finlanda cu 139 de euro, dar versiunea prevăzută cu tehnologia nouă (NFC - Near Field Communication) este vândută de către retaileri cu 100 de euro mai mult.

Jukka Suikkanen, director pentru cercetare dezvoltare la operatorul de telecomunicaţii TeliaSonera, a spus însă că aceste costuri suplimentare se vor reduce după ce operatorii vor adăuga cartelelor SIM elemente de securitate, astfel încât cipul suplimentar nu va mai fi necesar.

Anul trecut, Nokia şi companii de telecomunicaţii importante, printre care KPN, Maxis Communications Bhd, O2, Orange, SingTel, SKT şi Wind, s-au alăturat altor 14 operatori de telefonie mobilă care au iniţiat acest proiect.

MasterCard, cea mai mare companie de carduri de credit la nivel mondial, este şi ea implicată în această iniţiativă, care este mai ieftină decât alte sisteme wireless, precum mesajele SMS.

China Mobile, Vodafone, Cingular, deţinută de AT&T şi BellSouth Corp, precum şi Telefonica sprijină deja crearea unui format comun pentru cipuri wireless destinate telefoanelor mobile.

În colaborare cu producătorii de cipuri NXP şi Sony, companiile urmăresc standardizarea portofelelor electronice incluse în telefoanele mobile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici