PNL propune eliminarea taxelor de pod Feteşti-Cernavodă şi Giurgeni-Vadu Oii

Liberalii au depus la Senat un proiect care prevede eliminarea taxei de pod peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă, pe A2, şi cea între Giurgeni şi Vadu Oii, pe DN 2A, rămând să fie perceput un tarif doar pentru trecerea pe DN5 între Giurgiu şi Ruse.

1377 afișări
Imaginea articolului PNL propune eliminarea taxelor de pod Feteşti-Cernavodă şi Giurgeni-Vadu Oii

PNL propune eliminarea taxelor de pod Feteşti-Cernavodă şi Giurgeni-Vadu Oii

Iniţiativa depusă la Senat pe 5 septembrie, în procedură de urgenţă, vizează modificarea Anexei 3 la Ordonanţa Guvernului nr. 15/2001 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţional din România, în sensul eliminării celor două taxe. PNL propune să fie percepută doar taxa de trecere pe DN 5, între Giurgiu şi Ruse, tariful percepându-se numai pentru sensul Giurgiu-Ruse.

"Taxa de trecere peste aceste poduri a fost introdusă din raţiuni pur financiare, dar suntem în prezenţa unei duble impuneri, atâta timp cât utilizatorii drumurilor publice din România plătesc rovinieta, care reprezintă o taxă pentru utilizarea drumurilor şi podurilor amplasate pe drumurile naţionale şi autostrăzi din România. În statele traversate de Dunăre (Serbia, Ungaria, Austria), nu există taxe similar pentru trecerea podurilor peste Dunăre", se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative semnată de 66 de parlamentari PNL.

Iniţiatorii susţin că taxa este discriminatorie pentru oamenii care locuiesc în zona Dobrogei şi că tariful afectează şi comercianţii care distribuie mărfuri în toată ţara.

"Această taxă este profund discriminatorie, în special pentru locuitorii din zona Dobrogei. Această taxă este plătită, într-o proporţie foarte mare, de cei care sunt nevoiţi să facă drumuri sau să tranziteze aceste sectoare de drum. Atât persoanele fizice, cât şi cele juridice care îşi au domiciliul/sediul pe raza teritorială a judeţelor Constanţa, Tulcea, Ialomiţa sunt obligate să plătească această taxă de trecere ori de câte ori au problem de sănătate sau trebuie să rezolve probleme administrative, fie în Capitală, fie în alt oraş al ţării. Puternic afectaţi sunt agenţii economici care distribuie mărfuri în toată ţara. Taxa se regăseşte de cele mai multe ori în preţul final al produselor. Altfel spus, şi cine nu trece cu maşina peste cele două poduri tot plăteşte taxa de pod!", potrivit sursei citate.

De asemenea, PNL mai arată că nicio directivă europeană nu impune o astfel de taxă pe teritoriul României. Aleşii liberali mai argumentează că procedura de urgenţă este necesară pentru eliminarea cât mai rapidă a taxei, astfel încât să se elimine şi ambuteiajele care apar la punctele de taxare în sezonul estival.

"Directivele europene în materie au fost transpuse în legislaţia europeană şi niciuna dintre ele nu impune o taxă de trecere pe teritoriul intern al României, motiv pentru care modificarea propusă nu încalcă nicio prevedere din Directiva 1992/62/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, cu modificările ulterioare. Procedura de urgenţă este justificată de faptul că legea încalcă flagrant principiul internatţional al evitării dublei impuneri (două taxe pentru acelaşi bun public), precum şi faptul că o adoptare în procedură de urgenţă ar elimina ambuteiajele care se formează în continuare la punctele de taxare, în perioada estivală", conchid iniţiatorii în expunerea de motive.

Pe 5 septembrie, PNL a înregistrat, în procedură de urgenţă, proiectul de lege la Senat, primă cameră sesizată, for decizional pentru iniţiativa legislativă fiind Camera Deputaţilor.

Potrivit site-ul oficial unde taxa poate fi plătită şi electronic, tarifele pentru DN 2A între Giurgeni şi Vadu Oii se percep după cum urmează: autoturismele de 8+1 locuri este de 11 lei, pentru autoutilitare mai mici de 3,5 tone este tot de 11 lei, pentru vehicule de transport persoane 9-23 de locuri – 26 de lei, vehicule de peste 3,5 tone şi sub 7,5 tone – 26 de lei, vehicule peste 7,5 tone dar mai mic de 12 tone taxa este tot de 26 de lei, pentru autocare cu peste 23 de locuri – 43 lei, vechile de peste 12 tone şil max. 3 axe – 43 de lei şi pentru vehicule de peste 12 tone şi min. 4 axe – 64 de lei.

Tariful pentru taxa de trecere pe A2, pod Feteşti-Cernavodă, este de 13 lei pentru autoturisme şi vehicule până în 3,5 tone, pentru microbuze care au între nouă şi 23 de locuri şi vehicule care cântăresc peste 3,5 tone dar până în 12 tone este de 47 de lei, pentru autocare cu peste 23 de locuri şi vehicule de peste 12 tone şi max. 3 axe este de 64 de lei şi pentru tiruri de peste 12 tone şi min. 4 axe este de 91 de lei, conform sursei citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici