Ponta: Categoria ţărilor în dezechilibru, decisă de CE pentru România - onorantă. Sunt şi alte state pe listă

România a fost inclusă de Comisia Europeană în categoria ţărilor aflate în procedură de dezechilibru macroeconomic, o categorie "onorantă" în care se află şi alte state, deoarece şi-a îmbunătăţit echilibrul economic, dar are nevoie în continuare de măsuri în acest sens, afirmă premierul Victor Ponta.

1974 afișări
Imaginea articolului Ponta: Categoria ţărilor în dezechilibru, decisă de CE pentru România - onorantă. Sunt şi alte state pe listă

Ponta: Categoria ţărilor în dezechilibru, decisă de CE pentru România - onorantă. Sunt şi alte state pe listă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În urma analizei Comisiei Europene, s-au stabilit mai multe categorii de ţări: categorii cu probleme grave din punctul de vedere al dezechilibrelor macroeconomice - şi, slavă Domnului, România nu este acolo - categorii de ţări cu deficit excesiv - şi iarăşi nu suntem acolo, că până la 3% (din PIB deficit-n.r.) mai avem foarte mult, noi am făcut 1,8 - şi o categorie - în care România, ca să spun direct, suntem într-o companie onorantă, alături de Belgia, Olanda, Marea Britanie, Suedia şi Finlanda - de ţări care şi-au îmbunătăţit echilibrul macroeconomic, dar care au în continuare nevoie de măsuri în acest sens", a arătat Ponta.

El a adăugat că din constatările Comisiei Europene (CE) rezultă că România a făcut mari progrese faţă de perioada crizei din 2010, dar trebuie în continuare să ia măsuri, ca şi alte state, pentru a întări echilibrul macroeconomic.

Comisia Europeană a decis, miercuri, includerea pentru prima dată a României în procedura de dezechilibru macroeconomic, unul dintre motive fiind intenţia autorităţilor de la Bucureşti de a renunţa în acest an la programul de asistenţă externă, cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Oficialii europeni au arătat că, în România, dezechilibrele au fost semnificativ reduse, dar rămâne un risc al implementării reformelor, având în vedere că autorităţile intenţionează să iasă din programul de asistenţă externă în acest an, astfel că este necesară o monitorizare.

Procedura privind dezechilibrele macroeconomice este un mecanism de supraveghere pentru preîntâmpinarea şi corectarea dezechilibrelor macroeconomice în cadrul Uniunii Europene.

Astfel, în cazul în care, pe baza unui bilanţ, Comisia ajunge la concluzia că statul membru vizat este afectat de dezechilibre excesive, trebuie să informeze Parlamentul şi Consiliul European, iar Consiliul poate adopta o recomandare prin care constată existenţa unui dezechilibru excesiv şi recomandă statului membru în cauză să întreprindă măsuri corective. Recomandarea Consiliului trebuie să determine natura şi implicaţiile dezechilibrelor şi să precizeze un set de recomandări de politică care trebuie urmate, precum şi termenul până la care statul membru vizat trebuie să transmită un plan de măsuri corective.

Statele membre care fac parte din zona euro şi care nu dau curs recomandărilor formulate în cadrul procedurii de dezechilibru excesiv pot face obiectul unor sancţiuni progresive, care pot varia de la un depozit purtător de dobândă până la amenzi anuale. Depozitul purtător de dobândă sau amenda ar trebui să reprezinte 0,1% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici