Ponta: Daniel Chiţoiu răspunde cu "capul, viaţa şi tot" pentru privatizarea Oltchim

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, răspunde cu "capul, viaţa şi tot" pentru privatizarea Oltchim şi că există două mari companii, din "zone geografice total diferite", interesate să preia combinatul chimic.

1465 afișări
Imaginea articolului Ponta: Daniel Chiţoiu răspunde cu "capul, viaţa şi tot" pentru privatizarea Oltchim

Ponta: Daniel Chiţoiu răspunde cu "capul, viaţa şi tot" pentru privatizarea Oltchim (Imagine: Silviu Matei / MediafaxFoto)

"Aici, domnul ministru Chiţoiu, ştiţi, răspundeţi - capul, viaţa şi tot - de succesul operaţiunii de privatizare de la Oltchim. Din fericire, nu avem unul, ci două mari companii. Ne speriasem la un moment dat că nu vine nimeni. Au venit două mari companii, din două zone geografice total diferite, ca să spun aşa. Important este ca să avem un succes pe această temă, să salvăm locurile de muncă, să dăm un mesaj pentru toată zona, Argeş - că e vorba de Arpechim -, că păstrăm locuri de muncă şi de fapt creăm noi locuri de muncă prin investiţii", a declarat Ponta la începutul şedinţei de Guvern.

El a aminitit că marţi a avut o discuţie cu reprezentanţii companiilor Exxon Mobile şi OMV Petrom, care l-au informat că vor continua investiţii anunţate de până la un miliard de dolari şi că la sfârşitul lunii septembrie OMV Petrom va pune în funcţiune o altă investiţie de 500 milioane euro.

Preşedintele Traian Băsescu a primit şi el, marţi, delegaţia companiilor Exxon Mobil şi OMV-Petrom.

În urmă cu două săptămâni Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, o opţiune de cumpărare de active ale rafinăriei Arpechim, exercitabilă de către investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.

Data licitaţiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilită pentru 18 septembrie.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici