- Home
- Economic
- WASHINGTON, (07.12.2012, 10:24)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
Ponta, editorial în Washington Post: Exemplul României pentru abordarea problemelor fiscale
România a avut o reacţie de moment "nu foarte bine gândită" la criza economică, însă a trecut la un plan "mai inteligent", de echilibru între disciplina bugetară şi creşterea economică, scrie premierul Victor Ponta într-o opinie publicată în cotidianul american Washington Post.
1133 afișări

Victor Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
"Pe 6 noiembrie, alegătorii din Statele Unite au transmis liderilor lor un mesaj privind viitoarea direcţie economică a Americii. Europa trece în prezent printr-un proces similar, fiecare ţară în parte. În România au loc alegeri legislative duminică", scrie premierul în deschiderea articolului din Washington Post.
Realegerea preşedintelui Barack Obama în noiembrie a reprezentat o victorie a principiilor consolidării fiscale şi creşterii economice inteligente. Tot mai mulţi europeni îşi exprimă, de asemenea, dorinţa pentru aceste politici, scrie premierul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Guvernul va adopta un Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educaţie
-
Oraşul New York dă în judecată Hyundai şi Kia din cauza creşterii numărului de vehicule furate
-
Exporturile Chinei s-au prăbuşit în luna mai, în condiţiile în care economia globală încetineşte
-
Adevărul despre Campionatul European de Sex şi cum a devenit virală o ştire neconfirmată
"România a fost una dintre ţările din Europa cel mai puternic lovite de criza economică. Programul de austeritate pus în aplicare la momentul respectiv a fost un răspuns de moment şi nu foarte bine calculat, cu un impact social şi economic devastator asupra economiei. Profesorii şi doctorii au fost trecuţi la niveluri de salarizare mai scăzute decât cele pentru muncitorii necalificaţi, iar România s-a confruntat cu o emigraţie masivă a clasei de mijloc", afirmă el.
Uniunea Social Liberală (USL) a venit la guvernare în mai şi a prioritizat imediat un plan sustenabil de acţiune bazat pe creştere inteligentă, incluzivă, cu un echilibru potrivit între disciplina bugetară strictă şi recuperarea economică, între creştere şi dezvoltare socială, potrivit sursei citate.
"Guvernul nostru rămâne ferm angajat în privinţa echilibrării bugetului şi consolidării bugetare. Datoria guvernamentală a scăzut începând din mai şi am redus deficitul bugetar de la 4,1% din PIB anul trecut la 2,2% din PIB pentru acest an. Ambii indicatori au fost apreciaţi de Fondul Monetar Internaţional. În acelaşi timp, am pus în aplicare măsuri de susţinere a companiilor, vizând susţinerea creşterii şi crearea de locuri de muncă. Am reformat rambursările de TVA pentru a ajuta afacerile mici, am redus evaziunea fiscală şi am început să abordăm unele dintre cele mai bine protejate şi mai întunecate aranjamente financiare ale ţării. Taxele au rămas scăzute şi, parte a pachetului de reforme economice, am planificat noi scutiri de taxe pentru companii, pentru a promova investiţiile şi crearea de locuri de muncă. Am reuşit toate acestea în contextul unui climat economic european care pare să se fi înrăutăţit", afirmă Ponta.
Europa a înregistrat o amplificare a frustrării populaţiei în privinţa eşecului austerităţii de a asigura echilibre fiscale solide şi locuri de muncă. Alegătorii din Danemarca, Franţa, Olanda, Lituania şi România şi-au pus încrederea în guverne pro-UE, progresive, cu programe economice precum al României, respingând politica populistă bazată pe xenofobie şi protecţionism, scrie premierul.
"Consensul internaţional, cu suportul unor susţinători precum FMI, a început deja să avertizeze asupra consecinţelor pe care le va avea prea multă austeritate asupra unei Europe deja într-o situaţie dificilă - prelungind criza în loc să faciliteze o rezolvare. După cum a afirmat recent directorul FMI, Christine Lagarde, ne aflăm pe o «cărare îngustă» între riscurile datoriei şi recesiune, dar «fără creştere, viitorul economiei globale este în pericol»", spune şeful executivului de la Bucureşti.
Altă lecţie importantă pe care o învaţă atât Statele Unite cât şi Europa este că, în faţa unor provocări economice dificile, este imperativ să te asiguri că voinţa populaţiei se află pe primul plan. La Washington, Democraţii şi Republicanii încearcă să găsească cele mai bune alternative de reducere a deficitului bugetar pentru a evita activarea automată la începutul anului următor a unui set de reduceri de cheltuieli şi majorări de taxe. În România, partidele de centru-stânga şi centru-dreapta au format o coaliţie, lăsând deoparte diferenţele ideologice pentru a construi împreună un proiect pentru România.
"Ambele maluri ale Atlanticului au înregistrat efecte devastatoare ale recesiunii globale şi căutarea identităţii generată în rândul partidelor politice. Atât eu cât şi partenerii mei de coaliţie aşteptăm cu nerăbdare votul de duminică şi suntem optimişti că poporul român va susţine guvernul nostru şi va continua pe calea reformei. Când vor face acest lucru, una dintre priorităţile noastre va fi să contribuim la o Europă mai integrată şi prosperă, precum şi să întărim parteneriatul strategic cu Statele Unite" încheie premierul.



Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.



PROSPORT.RO

GANDUL.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:00
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 104, anul 2. Rusia distruge barajul Kakhovka şi produce un dezastru ecologic / Armata ucraineană a doborât un avion Su-25 / Avioanele F-16 urmează să sosească în Ucraina / Trupele ucrainene avansează în Bahmut
-
astăzi, 14:52
Lege aprobată de Parlament: 2023, instituit ca „Anul Iuliu Maniu”