Ponta îi aminteşte lui Chiţoiu că trebuie să revolve problemele la Oltchim pentru a rămâne ministru

Premierul Ponta i-a spus, miercuri, ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, că este singurul membru al Guvernului care a fost anunţat ca va face parte dintr-un viitor Executiv doar dacă rezolvă problema Oltchim, adăugând că nici nu ştie dacă aceasta este o veste bună sau proastă.

287 afișări
Imaginea articolului Ponta îi aminteşte lui Chiţoiu că trebuie să revolve problemele la Oltchim pentru a rămâne ministru

Victor Ponta (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Dintre toţi miniştri de la masă, sunteţi singurul despre care am anunţat că veţi mai fi ministru în Guvern dacă rezolvaţi Oltchimul sau nu veţi mai fi dacă iar nu rezolvaţi. Nici nu ştiu, e o veste bună sau o veste proastă pe care v-o dau", i-a spus Ponta lui Chiţoiu, în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Ministrul i-a dat însă asigurări premierului că vineri vor începe probele la prima dintre secţiile combinatului care urmează să fie deschisă, iar de luni va fi reluat procesul de fabricaţie. De asemenea, Chiţoiu a susţinut că au fost găsite soluţii şi pentru plata salariilor.

"Până la sfârşitul săptămânii, acordăm şi lichidarea pe luna august şi sperăm şi săptămâna viitoare, jumătate din luna septembrie", a spus Chiţoiu.

Premierul a declarat recent, la emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV, că l-a atenţionat pe Daniel Chiţoiu că va rămâne ministru în viitorul guvern doar dacă rezolvă problemele la Oltchim şi Hidroelectrica.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Rodin Traicu a declarat că Guvernul intenţionează să acorde combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) un ajutor de urgenţă de 20 milioane euro, iar joi o delegaţia românească va discuta acest subiect la Bruxelles.

Încercarea de privatizare a Oltchim, derulată în luna septembrie, a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acţiuni deţinut de stat, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

După eşecul privatizării combinatului chimic, Guvernul a decis ca, până la viitoarea tentativă de privatizare, să ceară Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim să fie acordat un împrumut până în 10 milioane euro.

Reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor, Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Electrica şi ai unor bănci care au de recuperat bani de la Oltchim au înfiinţat un Comitet pentru Stabilizarea Financiară a combinatului.

Comitetul îşi propune să găsească soluţii pentru plata salariilor restante, repornirea activităţii şi găsirea unui investitor care să preia combinatul chimic.

Totodată, Guvernul a înfiinţat în urmă cu o săptămână o firmă, deşinută de stat, care să intermedieze comercializarea unor produse ale companiilor de stat cu probleme financiare.

Potrivit lui Traicu, această firmă va derula toate transferurile de bani din mediul privat către Oltchim.

La sfârşitul lunii mai, Oltchim înregistra datorii de 2,59 miliarde lei (581 milioane euro), dintre care 113 milioane euro către AVAS (fără dobânzile aferente de 131 milioane euro), 149 milioane euro către Electrica, 3 milioane euro către Electrica Furnizare, 23 milioane euro către CFR Marfă, 4 milioane euro către Salrom, 18 milioane euro către CET Govora, două milioane euro către Apele Române.

La aceastea se adaugă datorii pentru credite contractate, respectiv 72 milioane euro la BCR, 35 milioane euro la Banca Transilvania, 4 milioane euro la Unicredit, 11,5 milioane euro la CEC, 3 milioane euro la ING, 2,5 milioane euro la Bancpost şi un total de 2 milioane euro către Rabobank, Garanti Bank, Alpha Bank.

Oltchim are şi datorii de 85 milioane euro faţă de furnizori privaţi, 43 milioane euro faţă de clienţi care au achitat în avans, 7 milioane euro pentru salarii şi impozite aferente, 4 milioane euro pentru leasing, cesiuni din TVA, dobânzi credite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici