Ponta: România riscă să piardă bani europeni pentru POSDRU din cauza unor nereguli în 2010-2011. Persoanele vinovate trebuie să răspundă civil şi penal pentru acest "jaf"

România riscă să piardă definitiv fonduri europene de 100 milioane euro în acest an şi 1,1 miliarde euro anul viitor prin Programul Operaţional de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU), din cauza unor grave nereguli sesizate la derularea programului în intervalul 2010-2011, afirmă premierul Ponta.

2665 afișări
Imaginea articolului Ponta: România riscă să piardă bani europeni pentru POSDRU din cauza unor nereguli în 2010-2011. Persoanele vinovate trebuie să răspundă civil şi penal pentru acest "jaf"

Victor Ponta (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Pierderea fondurilor europene ar rezulta din suspendarea tuturor plăţilor aferente acestui program.

El a arătat că Guvernul va încerca să aplice un program de acţiuni prin care să evite pierderea fondurilor europene şi că, dacă acest program nu va putea fi aplicat până la sfârşitul anului, va dispune o măsură "radicală" de restructurare totală a Autorităţii de Management a POSDRU, incusiv cu riscul reacreditării.

Premierul a arătat totodată că persoanele vinovate trebuie să răspundă civil şi penal pentru acest "jaf".

Şeful Guvernului a prezentat mai multe date primite "pe căi neoficiale" dintr-un audit al POSDRU, care relevă că din totalul celor două miliarde euro puse la dispoziţie României prin acest program au fost decontate sume reprezentând doar 6% din total, fiind semnate 2.500 de contracte, existând grave probleme de evaluare a proiectelor şi a modului de control.

Premierul a mai artat că în sistemul informatic aveau acces 350 persoane neautorizate, iar salariile plătite pentru activităţi are presupuneau doar "patru ore de arhivare: erau cuprinse între 3.500 euro şi 10.000 euro lunar. Un exemplu al neregulilor prezentat de autorităţi a fost acela că salvamarii erau instruiţi prin acest program nu pe litoral, ci în alte zone ale ţării.

În urmă cu două săptămâni, Ioan Mang, atunci ministr al Educaţiei, a declarat că este posibil ca în două săptămâni programele POSDRU să fie din nou suspendate, adăugând că, din informaţiile pe care le are, "există grave probleme cu finanţările pe POSDRU".

Comisia Europeană a decis, în 21 februarie, întreruperea rambursărilor pentru declaraţiile de cheltuieli din cadrul POSDRU, măsura putând fi menţinută cel mult şase luni.

Ulterior, potrivit Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Comisia Europeană a anunţat decizia de reluare a plăţilor pentru POSDRU, hotărâre care se bazează pe progresele înregistrate în implementarea programului, ce au fost reflectate în raportul Autorităţii române de Audit transmis CE în 5 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici