Portugalia evită o criză politică printr-un acord asupra bugetului pentru 2011

Guvernul minoritar socialist din Portugalia a evitat o criză politică de amploare printr-un acord cu opoziţia social-democrată pentru bugetul pentru 2011, statul portughez fiind unul dintre cele mai vulnerabile din zona euro, din punct de vedere financiar.

27 afișări
Imaginea articolului Portugalia evită o criză politică printr-un acord asupra bugetului pentru 2011

Portugalia evită o criză politică printr-un acord asupra bugetului pentru 2011 (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Este o victorie pentru Portugalia şi pentru portughezi, care a demonstrat că este posibil un acord în problemele esenţiale care ne influenţează viitorul", a declarat Eduardo Catroga, negociator din partea social-democraţilor.

Autorităţile de la Bruxelles, investitorii şi marile bănci din Portugalia au exercitat presiuni asupra ambelor părţi pentru un acord referitor la buget.

Premierul Jose Socrates s-a angajat să reducă deficitul bugetar la 4,6% din PIB în 2011, de la 7,3% în acest an, şi avea nevoie ca opoziţia să sprijine proiectul sau să se abţină.

Votul în Parlament, în primă lectură, este programat pentru miercuri.

Acordul exclude măsuri precum majorarea TVA, ceea ce reduce veniturile bugetare, a declarat ministrul de Finanţe Fernando Teixeira dos Santos.

El a arătat că veniturile mai mici trebuie compensate prin încasări din alte surse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici