Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania, cele mai îndatorate ţări din UE

Cele mai îndatorate cinci state din Uniunea Europeană (UE), respectiv Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania, au de plătit 2.850 de miliarde de dolari în următorii trei ani pentru a acoperi împrumuturile şi obligaţiunile contractate.

64 afișări
Imaginea articolului Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania, cele mai îndatorate ţări din UE

Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania, cele mai îndatorate ţări din UE (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Temerile investitorilor legate de situaţia celor cinci ţări au avut un impact negativ asupra pieţele financiare, putând conduce la costuri mai ridicate la obţinerea de finanţare pentru state şi companii, transmite Reuters.

Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania au de răscumpărat, în următorii trei ani, obligaţiuni de stat în valoare de 1.665 de miliarde de dolari, titluri emise de companii totalizând 988 de miliarde de dolari şi au de plătit împrumuturi de 200 de miliarde de dolari.

Statul elen, aflat în cea mai gravă situaţie dintre cele cinci ţări, se confruntă cu o gravă criză bugetară, care a destabilizat chiar şi euro. Datoria ţării este echivalentă cu 113% din Produsul Intern Brut (PIB), mai mult decât dublu în raport cu limita de 60% din PIB acceptată în zona euro.

Guvernul elen are ca obiectiv pentru acest an diminuarea cu patru puncte procentuale a deficitului bugetar, la 8,7% din PIB.

Liderii Uniunii Europene şi-au exprimat sprijinul politic Grecia, fără a-şi asuma, însă, un angajament concret privind susţinerea financiară a statului balcanic.

Miniştrii de Finanţe europeni au sporit, marţi, presiunile pentru ca Grecia să reducă deficitul bugetar şi au cerut ca, luna viitoare, guvernul elen să anunţe măsuri suplimentare, dacă va fi necesar.

Dacă un anumit număr de riscuri privind Grecia se vor materializa, statul elen trebuie să anunţe, în raportul care va fi prezentat la 16 martie, măsuri suplimentare pentru a se asigura că obiectivul bugetar pentru 2010 va fi respectat, au decis miniştrii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici