Posibilă manipulare a preţurilor pe piaţa petrolului. UE cercetează mai multe companii

Autorităţile antitrust din Europa investighează mai multe companii, inclusiv trei dintre cei mai mari producători europeni de petrol, pentru o posibilă manipulare a cotaţiilor pe piaţa modială, care atinge 3.400 de miliarde de dolari pe an.

442 afișări
Imaginea articolului Posibilă manipulare a preţurilor pe piaţa petrolului. UE cercetează mai multe companii

Posibilă manipulare a preţurilor pe piaţa petrolului. UE cercetează mai multe companii (Imagine: Shutterstock)

Royal Dutch Shell, BP, Statoil şi Platts, companie a grupului McGraw Hill Financial specializată în furnizarea de date privind sectorul petrolier, au informat că sunt investigate, după ce Comisia Europeană a derulat raiduri în trei ţări în căutarea de dovezi, potrivit Bloomberg.

Manipularea cotaţiilor pe piaţa energiei poate cauza creşteri ale costurilor de producţie şi preţurilor la consumatori pentru toate bunurile şi serviciile.

Ancheta, care vizează produse din petrol şi biocombustibili, subliniază lipsa de transparenţă a pieţei petroliere, notează Bloomberg. În ultimul an, autorităţile de reglementare din diverse regini ale lumii au derulat anchete similare în alte sectoare, precum cel bancar, pentru manipularea indicelui LIBOR. Royal Bank of Scotland, UBS şi Barclays au primit amenzi de circa 2,5 miliarde de dolari, iar alte firme sunt încă investigate în ancheta LIBOR.

Potrivit grupului Statoil, neregulile cercetate de Comisie au legătură cu preţuri publicate de Platts.

Platts publică o serie de cotaţii de referinţă, folosite pentru a determina preţurile plătite de companiile de rafinare pentru petrol şi de distribuitori pentru benzină şi motorină. Traderii raportează tranzacţiile către Platts. Aceste contracte, şi nu un istoric complet al tuturor tranzacţiilor, sunt folosite pentru a detrmina preţul.

"Comisia este îngrijorată că mai multe companii s-ar putea să fi colaborat în raportarea de preţuri distorsionate unei agenţii care publică date despre cotaţii, cu scopul de a manipula preţurile publicate pentru un număr de produse petroliere şi biocombustibili", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Influenţa agenţiilor de raportare de preţuri depăşeşte sectorul petrolier. Evaluările Platts şi ale competitorilor companiei, între care Argus Media şi ICIS, sunt folosite pentru a determina cotaţiile materiilor prime utilizate în foarte multe produse, variind de la pungi de plastic la piese auto. Sunt afectate industria chimică, cu o valoare de 2.200 miliarde de dolari pe an, precum şi sectoarele cărbunelui, energiei, metalelor, emisiilor poluante, gazelor naturale lichefiate, precum şi ratele de transport maritim.

Evaluările legate de preţurile petrolului ar putea fi vulnerabile la manipulare, întrucât traderii furnizează voluntar date, ceea ce înseamnă că ar putea ransmite selectiv doar informaţii despre tranzacţii care le-ar ajuta actualele afaceri.

Companiile petroliere au fost cercetate de autorităţile antitrust din UE şi în urmă cu mai mulţi ani. Comisia a amendat în septembrie 2006 un număr de 14 companii cu 266,7 milioane de euro pentru manipularea pe piaţa din Olanda a preţului la bitum, material rezultat în urma prelucrării petrolului şi folosit la producţia asfaltului.

Mai multe companii din America de Nord, inclusiv Exxon, au afirmat că nu au fost contactate de autorităţile de reglementare, în timp ce unele companii americane şi europene nu au răspuns solicitărilor transmise de Bloomberg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici