Posibile înţelegeri între patru producători de medicamente şi distribuitori

Consiliul Concurenţei a declanşat patru investigaţii privind posibila încălcare a regulilor de concurenţă pe piaţa distribuţiei angro de medicamente, prin înţelegeri între producători şi distribuitori, şi a făcut inspecţii inopinate la companiile vizate, Bayer, Baxter, Belupo şi Sintofarm.

122 afișări
Imaginea articolului Posibile înţelegeri între patru producători de medicamente şi distribuitori

Posibile înţelegeri între patru producători de medicamente şi distribuitori (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, reprezentanţii autorităţii de concurenţă au făcut inspecţii inopinate la sediile companiilor vizate, respectiv Bayer SRL (din grupul Bayer, importator al produselor Bayer Consumer Care), Baxter AG (din grupul Baxter Elveţia), Belupo Pharmaceutical&Cosmetics (care comercializează medicamente destinate sistemului cardiovascular şi bolilor de piele, a doua companie farmaceutică din Croaţia), respectiv Sintofarm, producător român care realizează medicamente generice destinate sistemului nervos central şi sistemului musculo-scheletic, potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenţei.

Investigaţiile au fost iniţiate din oficiu.

"Sectorul farmaceutic este un domeniu prioritar pentru Consiliul Concurenţei, având în vedere disfucţionalităţile existente. De aceea, vom interveni de câte ori va fi necesar pentru restabilirea concurenţei pe aceasta piaţă, astfel încât toată lumea să aibă acces la medicamente la preţuri competitive", a declarat preşedintele autorităţii de reglementare, Bogdan Chiriţoiu.

În situaţia în care se va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Dacă însă vor coopera cu Consiliul Concurenţei, companiile pot obţine imunitate la amendă sau reduceri ale amenzilor de până la 50%, apelând la politica de clemenţă.

"În baza noului program de clemenţă, adoptat recent de Consiliul Concurenţei, această politică se poate aplica şi în cazul înţelegerilor încheiate de producători cu distribuitorii lor, cunoscute sub denumirea de înţelegeri verticale", se mai arată în comunicat.

Consiliul Concurenţei desfăşoară în prezent mai multe investigaţii în domeniul farmaceutic, dar şi o anchetă sectorială care urmăreşte efectuarea unei cercetări aprofundate a pieţei, în vederea identificării şi corectării principalelor disfuncţionalităţi de natură anticoncurenţială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici