Poşta Română va obţine o finanţare BERD de 50 mil.euro pentru centrele de sortare

Poşta Română va obţine, până la finele lunii octombrie, finanţarea pentru investiţiile în centrele de sortare a trimiterilor poştale din Bucureşti şi Cluj-Napoca, termen până la care va fi selectat şi furnizorul echipamentelor necesare, a declarat, duminică, ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu.

32 afișări
Imaginea articolului Poşta Română va obţine o finanţare BERD de 50 mil.euro pentru centrele de sortare

Poşta Română va obţine o finanţare BERD de 50 mil.euro pentru centrele de sortare (Imagine: Mediafax Foto)

"La finele lunii mai, va veni în România o delegaţie a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi vom prezenta care vor fi efectele planului de restructurare a Poştei Române asupra indicatorilor de solvabilitate şi bonitate ai operatorului poştal, prin reducerea cheltuielilor şi extinderea serviciilor furnizate. Până la finele lunii octombrie, contractul de împrumut în valoare de 50 milioane de euro va fi semnat", a spus Sandu.

În luna martie, directorul general al Companiei Naţionale Poştei Române (CNPR), Marius Vatavu, a declarat, într-o conferinţă, că BERD şi-a exprimat îngrijorarea faţă de capacitatea operatorului poştal de a obţine această finanţare.

"Mai multe contracte încheiate în 2008 pun presiune pe bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei pentru acest an. Valoarea cumulată a acestor contracte se ridică la 35 milioane de euro. BERD a solicitat reducerea cheltuielilor pentru ca CNPR să se încadreze în parametrii de solvabilitate şi bonitate solicitaţi de instituţia de credit în vederea aprobării liniei de finanţare", a spus atunci Vatavu.

Sandu a afirmat că, tot până la finele lunii octombrie, CNPR va finaliza şi procesul de selecţie a furnizorului pentru echipamentele necesare celor două centre de sortare a trimiterilor poştale.

"Licitaţia anterioară a fost anulată pentru că a rămas un singur ofertant, care nu îndeplinea condiţiile BERD. Licitaţia se va relua de la depunerea ofertelor şi sper că în patru luni vom cunoaşte câştigătorul. Ţinând cont de contextul actual, mă aştept ca ofertele să fie mai reduse cu 40% faţă de preţurile de anul trecut. Practic, Poşta Română nu va mai fi nevoită să contribuie cu 10 milioane de euro la finanţarea celor două centre", a spus Sandu.

Poşta Română a semnat cu BERD, în luna iunie 2007, un acord de credit de 50 milioane de euro, destinat înfiinţării unui centru de sortare în Capitală şi echipării şi tehnologizarii centrului regional de sortare din Cluj-Napoca. Valoarea totală a proiectului a fost estimată la 60 milioane de euro, din care Poşta urma să acopere 10 milioane de euro.

Investiţia va asigura creşterea calităţii procesului de selectare a trimiterilor, a vitezei de procesare, realizarea unui flexibilităţi crescute şi a unei game sporite de servicii pentru clienţii corporativi. Astfel, trimiterile poştale vor ajunge mai repede la destinaţie, prin scurtarea timpilor de procesare în centrele de tranzit.

În prima fază a licitaţiei au fost selectate companiile Lockheed Martin, Finmeccanica şi Siemens. În faza următoare a licitaţiei s-au calificat ultimele două companii, Lockheed Martin nereuşind să îndeplinească o serie de criterii de eligibilitate. La începutul lunii decembrie 2008, CNPR a primit o singură ofertă pentru cele două centre, de la Finmeccanica, pe care comisia de evaluare a operatorului poştal respins-o.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici