Prefectura Vaslui cere în instanţă anularea unei decizii de interzicere a explorării gazelor de şist

Prefectura Vaslui a dat în judecată, miercuri, Consiliul Local Dodeşti cerând anularea unei hotărâri prin care a fost interzisă explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei, fiind vorba despre unitatea administrativă al cărei primar a refuzat să elibereze un aviz pentru Chevron.

157 afișări
Imaginea articolului Prefectura Vaslui cere în instanţă anularea unei decizii de interzicere a explorării gazelor de şist

Prefectura Vaslui cere în instanţă anularea unei decizii de interzicere a explorării gazelor de şist (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O nouă hotărâre de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist, de această dată aprobată de Consiliul Local Dodeşti, a fost atacată la Tribunal de Prefectura Vaslui, instituţie care solicită instanţei anularea respectivului document pe motiv de ilegalitate.

Comuna Dodeşti, unde consilierii locali au luat această hotărâre, este cea în care primarul Victor Popa a refuzat, la începutul lunii martie, să emită un aviz Consiliului Judeţean Vaslui în vederea eliberării unui certificat de urbanism către Chevron.

Compania petrolieră deţine o suprafaţă de teren în extravilanul localităţii Urdeşti, comuna Dodeşti, unde ar urma să fie amplasată a cincea sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

"Aşa cum s-a motivat şi în celelalte acţiuni în instanţă pe tema interzicerii explorării şi exploatării gazelor de şist, comunităţile locale nu se pot pronunţa asupra exploatării zăcămintelor din subsolul, acestea fiind în proprietatea exclusivă a statului. Aşadar, hotărârea Consiliului Local Dodeşti este una ilegală şi, în consecinţă, am solicitat anularea acesteia în instanţă", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX subprefectul judeţului Vaslui, Andrei Puică.

Prefectura Vaslui a câştigat recent în instanţă procesul intentat Consiliului Local Pungeşti care, în 17 octombrie 2013, a interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei, hotărâre considerată ilegală de către instanţă.

Astfel, magistraţii Tribunalului Vaslui au admis cererea Prefecturii Vaslui, de anulare a acelei hotărâri prin care CL Pungeşti interzicea explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice.

Până în prezent, Prefectura a câştigat la Tribunalul Vaslui zece procese intentate consiliilor locale care au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor respectiv, doar CL Băcani atacând cu apel sentinţa instanţei vasluiene. În schimb, au existat şi trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuţă, Şuletea şi Pogana, care au avut câştig de cauză în instanţă pe aceeaşi speţă, însă Prefectura Vaslui le-a atacat la Curtea de Apel Iaşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici