Preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane: Dacă se va continua în acest stil de legiferare, nu se vor putea plăti toate cheltuielile

Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane, a spus, miercuri, că metoda de a legifera prin ordonanţe de urgenţă distruge încrederea care a rămas în societatea românească, astfel încât Guvernul nu va putea plăti toate cheltuielile antamate.

412 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane: Dacă se va continua în acest stil de legiferare, nu se vor putea plăti toate cheltuielile

Preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane: Dacă se va continua în acest stil de legiferare, nu se vor putea plăti toate cheltuielile

„Ce aş vrea să transmitem noi este că, pentru ca o economie să funcţioneze, pentru ca economia României să funcţioneze în aşa fel încât să poată plăti pensiile crescute - şi ne bucurăm, salariile bugetarilor crescute - şi ne bucurăm, salariile în general crescute - şi ne bucurăm, dar, în acelaşi timp, să poată să construiască autostrăzi, spitale şi, mai ales, să refacă educaţia este nevoie de încredere. Fără acest sentiment nimic nu funcţionează în societate, nimic nu funcţionează în economie. Avem nevoie de încrederea populaţiei pentru a consuma şi de încrederea investitorilor pentru a se dezvolta şi a merge mai departe”, a afirmat Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR).

Din CDR fac parte 55.000 de companii, care reprezintă peste 50% din PIB-ul ţării şi au angajaţi 1,2 milioane de salariaţi, potrivit datelor organizaţiei.

„Metoda de a legifera prin ordonanţă de urgenţă, dată de azi pe mâine, cu termen de implementare peste 10 zile, fără niciun fel de dialog real, fără niciun fel de studiu de impact nu face altceva decât să distrugă şi bruma de încredere care a mai rămas în societatea românească în general - suntem un popor, în general, cu un grad de încredere scăzut - şi în economie în mod special. În loc să stăm la masă şi să analizăm problemele reale cu care ne confruntăm, de la forţa de muncă până la emigraţie, educaţie etc. - mediul economic este supus acestui tip de abuz ca de azi pe mâine să îşi lase toate treburile deoparte şi să se ocupe de teme pe care Guvernul, în diverse laboratoare, le pune la dospit”, a subliniat Anastasiu.

Preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane Anastasiu a completat că stigmatizarea unor bresle şi antagonizarea capitalului românesc cu capitalul străin adâncească lipsa de încredere.

„Folosirea unor cuvinte precum lăcomie în dezbaterea publică, darămite într-o ordonanţă de urgenţă, nu face altceva decât să distrugă iremediabil, probabil, încrederea de care avem atâta nevoie. Economia funcţionează ca un ansamblu, breslele trebuie să coopereze, capitalul străin, capitalul român, multe firme din România care sunt dependente de capitalul străin, de bănci, de multinaţionale etc. trebuie să funcţioneze împreună coerent şi unitar. Avem nevoie unii de ceilalţi şi avem nevoie de încredere. De aceea, mesajul nostru (n.red. - al CDR) către populaţie este că, dacă se va continua în acest stil de legiferare nu se vor putea plăti toate cheltuielile care sunt deja antamate. Noi, mediul privat, am face invers. Mai întâi ne-am asigura că avem banii, apoi am face cheltuieli. Economia românească trebuie să ruleze la maxim, în următorii 5 ani, şi economia nu poate rula fără acest sentiment de încredere şi atunci transmitem celor care guvernează «Stop OUG!» şi «Haideţi la masă să reconstruim această necesară încredere»”, a concluzionat Anastasiu.

Printr-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, Guvernul propune plafonarea preţului la gazele naturale la 68 lei/MWh, pentru populaţie, „taxa de lăcomie” pentru bănci, o cotă de impozitare de 3% din cifra de afaceri pentru firmele din telecom şi energie, precum şi regulile de a ieşi de la Pilonul II, după cinci ani de contribuţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici