Preşedintele Fondului de Garantare a Creditelor: Date neoficiale arată că ofertele băncilor acoperă 60% din garanţiile totale "Prima Casă"

Datele neoficiale relevă că ofertele băncilor acoperă minim 60% din plafonul total al garanţiilor aferente creditelor din programul "Prima Casă", după decizia de reducere la jumătate a garanţiei statului, a declarat, vineri, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor IMM, Aurel Şaramet

184 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Fondului de Garantare a Creditelor: Date neoficiale arată că ofertele băncilor acoperă 60% din garanţiile totale "Prima Casă"

Preşedintele Fondul de Garantare a Creditelor: Date neoficiale arată că ofertele băncilor acoperă 60% din garanţiile totale "Prima Casă" (Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

El s-a întâlnit, la sediul instituţiei, cu premierul Emil Boc, pentru o evaluare a ofertelor depuse de bănci după decizia Guvernului de a împărţi garanţia aferentă creditelor contractate pentru cumpărarea unei locuinţe prin programul "Prima Casă".

Întrebat de jurnalişti, înaintea discuţiei cu şeful Guvernului, câte bănci au acceptat să împartă riscul garanţiei cu statul, preşedintele Fondului de Garantare a Creditelor IMM, instituţie care gestionează programul "Prima Casă", a arătat că nu numărul băncilor este important, ci cât anume este acoperit din plafonul total al garanţiilor.

"Datele neoficiale arată că ofertele băncilor acoperă cel puţin 60% din plafonul total al garanţiilor", a spus Şaramet.

El a arătat că din garanţiile totale de 200 milioane euro pentru acest an au mai rămas doar 40-50 milioane euro neacoperite, astfel că întregul plafon ar urma să fie epuizat în următoarele 8-10 zile.

Premierul Emil Boc a apreciat la rândul său că împărţirea garanţiei cu băncile va permite acordarea de noi credite pentru încă 40.000 familii care doresc să cumpere o locuinţă prin programul "Prima Casă".

Guvernul a decis, miercuri, ca garanţia statului la creditele contractate prin programul "Prima Casă" să fie redusă la jumătate, iar în program să fie incluse şi persoanele care deţin deja o casă în suprafaţă maximă de 50 metri pătraţi şi doresc un confort sporit, băncile având la dispoziţie trei luni pentru a stabili dacă acceptă noile condiţii.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, a declarat agenţiei MEDAFAX că persoanele care deţin deja o casă în suprafaţă maximă de până la 50 metri pătraţi vor putea contracta un credit pentru cumpărarea unei noi locuinţe prin programul "Prima Casă" indiferent de vârstă.

Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a declarat, miercuri, că marea majoritate a băncilor au decis că vor accepta noile condiţii pentru "Prima Casă", program care va putea fi accesat de toate persoanele care, "la momentul aplicării pentru credit", deţin o casă de maxim 50 mp achiziţionată fără garanţia statului sau nu se mai află în proprietatea unei locuinţe.

Guvernul a anunţat, săptămâna trecută, că discută cu băncile varianta reducerii la jumătate a garanţiei statului la creditele alocate până în prezent prin programul "Prima Casă", astfel încât suma de 750 milioane euro, reprezentând jumătate din garanţiile emise, să poată fi folosită în continuare pentru acordarea de noi împrumuturi.

Programul "Prima Casă" a fost continuat şi în acest an, cu acelaşi nivel al cuantumului garanţiei de stat, în limita unui plafon total de garanţii de 200 milioane euro, reprezentând diferenţa neutilizată la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde euro alocat programului "Prima Casă" în anii 2009-2010.

Acest plafon a fost deja epuizat în proporţie de 50%.

Plafonul de 200 de milioane de lei a fost împărţit în proporţie de 80% de cinci bănci, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Românească şi Alpha Bank.

Programul guvernamental "Prima Casă" a fost lansat în vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpărării unei locuinţe de maxim 60.000 euro şi, începând din 2010, în limita a 70.000 euro pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute şi de câte 75.000 euro pentru case noi cumpărate de persoane organizate în asociaţii.

Creditele acordate au o rată a dobânzii egală cu EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la trei luni plus o marjă fixă de maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici