Video Preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri: Numărul firmelor care nu pot returna creditele este în scădere faţă de 2010

Numărul firmelor mici şi mijlocii care nu pot rambursa creditele a scăzut în acest an şi se remarcă o creştere a împrumuturilor IMM-urilor pentru investiţii în detrimentul celor pentru "subzistenţă", a declarat Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

393 afişări

"În primele cinci luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă aanului trecut rata de credite neperformante garantare de Fond s-aredus cu 38%, ceea ce este foarte mult. Astfel că estimez că dacăanul trecut rata de default a fost de 7-7,2%, în acest an va fi de4,6-4,8%. Acest lucru arată o încredere a IMM-urilor şi oconştientizare a faptului că este nevoie să-şi schimbe strategia",a spus Şaramet, la seminarul MEDIAFAX Talks about SMEs.

Un alt semn de revenire a sectorului IMM-urilor este, potrivitreprezentantului Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentruIMM-uri (FNGCIMM), creşterea numărului creditelor pe termen lung,pentru investiţii.

"Anul trecut, doar 19% din credite erau pe termen lung,pentru finanţarea investiţiilor. În acest an aceste creditereprezintă 29% din total. Este un semnal pozitiv că a începutaccesarea de credite pentru creşterea cifrei de afaceri, şi chiardacă mai sunt cereri pentru finanţarea capitalului de lucru, pentrusubzistenţă, acestea sunt în scădere", a adăugatŞaramet.

De asemenea, a crescut numărul firmelor din industrie careaccesează credite, în condiţiile în care cele mai active, anultrecut, erau cele din construcţii şi comerţ. În acest an, 26% dinfirmele care vor garanţii pentru credite sunt din industrie, faţăde 16-17% în ultimii ani.

"Toate acestea sunt elemente că a crescut încrederea, interesulpentru investiţii din partea IMM", a adăugat Şaramet.

Fondul a acordat anul trecut garanţii de peste 650 milioane deeuro, în creştere cu peste 40% faţă de anul anterior, iar numărulcontractelor a urcat la 9.000.

Cele mai multe garanţii au fost acordate pentru firmele dincomerţ, industrie, servicii, construcţii şi agricultură.

FNGCIMM este o instituţie financiară nebancară ce are ca unicacţionar statul român reprezentat de Ministerul Economiei,Comerţului şi Mediului de Afaceri. Fondul garantează până la 80%din creditele acordate IMM-urilor, până la valoarea de 2,5 milioanede euro. Fondul are un capital social de 160 de milioane de euro,în condiţiile în care anul trecut acesta a fost majorat cu cira 90de milioane de euro.

Din anul 2009, Fondul garantează şi achiziţia de locuinţe prinintermediul programului "Prima Casă".

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici