Preşedintele GM, forţat să demisioneze

Preşedintele executiv al GM, Rick Wagoner, a fost forţat duminică de autorităţi să demisioneze. Oficiali din cadrul administraţiei au anunţat că există un plan în desfăşurare pentru înlocuirea majorităţii directorilor de la GM în următoarele luni.

28 afișări
Imaginea articolului Preşedintele GM, forţat să demisioneze

Preşedintele executiv al GM, Rick Wagoner

Atât Wagoner, cât şi consiliul de administraţie al GM au fost criticaţi că au reacţionat încet în faţa unor probleme importante, care datează de câteva zeci de ani, precum branduri neprofitabile, respectiv Hummer şi Saab, sau surplusul costisitor de modele.

Autorităţile SUA au respins programele de relansare propuse de GM şi Chrysler

Administraţia preşedintelui Barack Obama a respins programele de relansare propuse de General Motors (GM) şi Chrysler pentru obţinerea de noi fonduri guvernamentale şi a avertizat că ambii constructori de automobile ar putea fi forţaţi să falimenteze pentru a li se reduce datoriile.

"Din nefericire am tras concluzia că niciunul dintre programele prezentate de companii nu este viabil şi, în aceste condiţii, nu reprezintă o garanţie pentru investiţiile adiţionale pe care le-au cerut", a declarat un oficial din cadrul administraţiei americane, citat de Reuters.

GM a cerut guvernului împrumuturi de până la 30 de miliarde dolari, însă autorităţile SUA au fost de acord să finanţeze operaţiunile producătorului auto pentru 60 de zile, timp în care acesta ar fi trebuit să elaboreze un program de restructurare, supervizat de o nouă conducere.

Autorităţile SUA au acordat Chrysler un termen de 30 de zile pentru a încheia o alianţă cu grupul italian Fiat, pentru a evita sistarea finanţării guvernamentale, situaţie care ar putea forţa lichidarea producătorului auto.

Opinia autorităţilor în legătură cu programele de restructurare ale GM şi Chrysler va fi făcută publică formal luni de Obama.

Ca motive pentru respingerea planului prezentat de Chrysler, autorităţile au menţionat dimensiunile reduse ale grupului, linia de producţie slabă şi declinul cotei de piaţă din SUA. Elementele de viabilitate înfăţişate de program au fost catalogate ca "nerealiste şi foarte optimiste".

Chrysler a cerut guvernului împrumuturi suplimentare de cinci miliarde dolari, care s-ar fi adăugat fondurilor de patru miliarde dolari deja acordate.

În cazul în care constructorul auto poate finaliza alianţa cu Fiat şi stabili înţelegeri cu creditorii şi sindicatele pentru reducerea cheltuielilor, Trezoreria SUA ar putea investi încă şase miliarde dolari, potrivit oficialilor americani.

Fiat a fost de acord, în urma negocierilor cu autorităţile SUA, să achiziţioneze mai puţin de 35% din acţiunile Chrysler, cota stabilită de cele două companii, şi să menţină participaţia la constructorul auto american sub 50%, participaţie care ar asigura controlul grupului, până când împrumuturile acordate de guvern vor fi rambursate.

Directorul de operaţiuni al GM, Fritz Henderson, arhitectul programului actual de ralansare al grupului, va deveni preşedinte executiv şi va colabora cu autorităţile SUA pentru elaborarea unui plan de restructurare şi mai agresiv.

Oficialul citat a precizat că administraţia SUA nu a exclus un proces de faliment structurat şi rapid, atât pentru GM, cât şi pentru Chrysler. Un astfel de proces ar putea reduce datoriile într-un momemt în care creditorii GM şi banca grupului Chrysler au indicat că nu susţin concesiile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici