Preţul bumbacului în SUA, la cel mai ridicat nivel din istorie. Hainele se vor scumpi

Preţul bumbacului a depăşit miercuri 1,5 dolari pentru o livră (453,6 grame) pentru prima oară de când este tranzacţionat la bursele americane, respectiv din 1870, ca urmare a cererii uriaşe provenite din China, evoluţie care se va reflecta pe pieţele mondiale de retail în lunile următoare.

322 afișări
Imaginea articolului Preţul bumbacului în SUA, la cel mai ridicat nivel din istorie. Hainele se vor scumpi

Preţul bumbacului în SUA, la cel mai ridicat nivel din istorie. Hainele se vor scumpi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cotaţia, care s-a dublat de la începutul acestui an, a depăşit mai multe recorduri parţiale în ultimele săptămâni, piaţa fiind susţinută de oferta scăzută pe termen scurt, reducerea rapidă a stocurilor şi relansarea cererii, au declarat analişti ai băncii Barclays Capital.

Situaţia a fost scoasă în evidenţă miercuri de un raport al Departamentului american al Agriculturii (USDA), referitor la ofertă şi cerere.

Producţia de bumbac din China, care acoperă 40% din consumul mondial, a fost revizuită în scădere din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Estimările privind stocurile chinezeşti au fost şi ele reduse, în urma deficitului de ofertă din ultimele săptămâni, a explicat ministerul american.

Pe pieţele chinezeşti, livra de bumbac este tranzacţionată la peste doi dolari, ceea ce are efect şi asupra cotaţiilor pe pieţele americane, a declarat recent John Flanagan, şeful companiei de brokeraj Flanagan Trading.

În plus, inundaţiile devastatoare din India şi Pakistan, pe locul al doilea, respectiv al treilea în privinţa consumului de bumbac, le-au afectat culturile, iar autorităţile de la New Delhi au decis limitarea exporturilor.

În Statele Unite, recolta de bumbac a fost afectată de aversele de grindină din Texas. Producţia din acest an este cu 50% mai mare faţă de 2009, dar exporturile foarte mari vor duce la scăderea stocurilor la cel mai redus nivel după 1925, potrivit USDA.

China a efectuat achiziţii agresive pe pieţele internaţionale la preţuri de circa 1,6 dolari pe livră, a declarat Darren Hudson, directorul Economics Research Institute, care crede că stocurile chinezeşti reale ar putea fi mult mai mici decât arată datele oficiale.

Potrivit USDA, oferta limitată la nivel mondial şi creşterea puternică a preţurilor vor obliga fabricile de textile să îşi restrângă activitatea sau să înlocuiască bumbacul cu poliesterul.

Între timp, creşterea cotaţiei bumbacului va avea impact asupra preţurilor îmbrăcămintei, mai ales pentru hainele copiilor, la care predomină bumbacul, a avertizat Zoe Tan, analist la compania de cercetări financiare Morningstar.

"Numeroase companii au indicat că preţul bumbacului va începe să influenţeze preţurile hainelor în primăvara anului 2011", a spus Tan.

Analistul a menţionat producătorul de haine pentru copii Carter's, grupul Hanesbrands, care deţine, printre altele, brandurile Champion şi Wonderbra, precum şi VF Corporation, posesoarea mărcilor Lee şi Wrangler.

Producătorul de blugi Levi's a recunoscut la rândul său că a decis majorarea selectivă a preţurilor pentru primăvara anului 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici