Preţul cafelei Arabica a crescut cu 25% în ultima lună, la bursele de mărfuri

Preţul cafelei Arabica a crescut cu 25% în ultima lună, pe măsură ce perspectiva unui deficit al rezervelor pentru 2019-20 a început să pară credibilă, scrie într-o analiză Ole Hansen, director strategie marfuri Saxo Bank.

283 afișări
Imaginea articolului Preţul cafelei Arabica a crescut cu 25% în ultima lună, la bursele de mărfuri

ANALIZĂ MĂRFURI: Preţul cafelei Arabica a crescut cu 25% în ultima lună, la bursele de mărfuri

Timp de mai multe luni, cafeaua a fost una dintre cele mai favorizate mărfuri pentru poziţiile short ale fondurilor. Cu toate acestea, randamentul pe un an a scăzut acum la sub 10% de la un maxim de peste 16% la începutul anului. Evoluţia pozitivă viitoare depinde dacă fondurile abandonează strategia şi încep să acumuleze o poziţii long.

Directorul strategie pentru mărfuri a Saxo Bank spune că indicele Bloomberg Commodity s-a tranzacţionat în scădere pentru a treia săptămână. Pierderile înregistrate în domeniul energiei, cele mai mari în sectorul gazelor naturale şi mai ales în cel al metalelor industriale, din cauza prăbuşirii nichelului, au fost compensate doar parţial de câştigurile înregistrate în sectorul metalelor preţioase şi al platinei.

În sectorul agricol, soia şi bumbacul scad, în timp ce cafeaua a continuat să crească.

Schimbările sezoniere de preţuri, legate de vreme, în sectorul gazelor naturale au continuat, preţul scăzând aproape de 5% ca reacţie la prognozele meteo pentru o vreme mai caldă decât normalul în săptămânile ce vin.

Nichelul, în scădere cu 25% de la vârful din septembrie, a dus metalele industriale în jos, indicele Bloomberg Industrial Metals scăzând la cel mai scăzut nivel de la finalul lui august. Creşterea spectaculoasă a nichelului din T3 a întâmpinat probleme în ultimele săptămâni după ce Indonezia, cel mai mare exportator de minereu de nichel din lume, şi-a revizuit planurile anterioare de a interzice exportul de minereu începând cu ianuarie 2020. Cuprul s-a tranzacţionat în scădere, dar într-un interval relativ limitat, traderii concentrându-se în principal pe veştile comerciale de la Washington şi Beijing.

Aurul s-a tranzacţionat în interval 1.450 dolari/uncie şi 1.480 dolari/uncie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici