Preţul electricităţii livrate populaţiei SCADE de la 1 iulie

Preţul reglementat al energiei electrice livrate populaţiei va scădea în medie cu 1,3%, de la 1 iulie, a decis vineri Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Decizia se va aplica atât consumatorilor casnici, cât şi consumatorilor non-casnici care nu au optat pentru schimbarea furnizorului de energie.

1688 afișări
Imaginea articolului Preţul electricităţii livrate populaţiei SCADE de la 1 iulie

Preţul electricităţii livrate populaţiei scade de la 1 iulie (Imagine: Shutterstock)

"Începând cu 1 iulie 2013, preţul la energia electrică livrata consumatorilor finali se va micşora în medie cu 1,3%", se arată într-un comunicat transmis de ANRE.

Decizia a fost luată în urma unei analize semestriale realizată de Comitetul de reglementare din instituţie şi se va aplica atât consumatorilor casnici, cât şi consumatorilor non-casnici care nu au optat pentru schimbarea furnizorului de energie.

Cea mai recentă modificare a preţurilor reglementate ale electricităţii a avut loc în 1 ianuarie, când tarifele finale au crescut cu 10%. Din total, 6% a fost impactul costului energiei, iar 4% efectul sprijinului acordat de stat producţiei energiei din surse regenerabile.

Tot începând cu 1 iulie, piaţa de energie electrică va fi dereglementată cu 10%, conform angajamentelor asumate de Guvern cu FMI şi Comisia Europeană. Aceasta înseamnă că toţi consumatorii de energie în regim reglementat vor primi cu 10% mai puţină energie la preţuri stabilite de ANRE, procent care va fi achiziţionat în schimb de pe piaţa liberă.

Potrivit calculelor ANRE, dereglementarea ar fi adus, de la 1 iulie, o potenţială majorare a preţului final al energiei cu 0,5-1%, dar, ca urmare a scăderii preţurilor la care se tranzacţionează energia pe bursă, impactul în facturi va fi zero.

"Reducerea cu 1,3% a preţului va înghiţi această potenţială majorare, astfel că dereglementarea va avea impact zero asupra facturilor din 1 iulie", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele ANRE, Niculae Habrileţ.

În România sunt peste 8 milioane de consumatori casnici, categorie în care intră şi populaţia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici