Preţul gazelor naturale a atins maximul istoric din ultima sută de ani

Ultimele tranzacţii efectuate pe BRM plasează preţul actual al gazelor naturale la nivelul maximului istoric de la începutul comercializării gazelor în România, arată Asociaţia Energia Inteligentă într-un studiu realizat recent.

2295 afișări
Imaginea articolului Preţul gazelor naturale a atins maximul istoric din ultima sută de ani

Preţul gazelor naturale a atins maximul istoric din ultima sută de ani

Asociaţia a calculat modul în care a evoluat preţul mediu al gazelor naturale în România între 1914 – 2021 (2021 – preţ mediu estimat) şi raportul între evoluţia preţului gazelor şi salariul mediu al românilor.

Conform datelor furnizate de asociaţie, preţurile gazelor au urcat la 450 de dolari/1000 mc, de la sub 300 de dolari/1000 mc în 2019.

În anul 2011 a fost precedentul maxim istoric al gazelor naturale, în jurul valori de 375 dolari/1000 mc, preţ stabilit că urmare a ponderii mare a gazelor din import şi a faptului că aceste contracte aveau la baza formării preţului cotaţiile produselor petroliere, care atunci, că şi acum, au atins valori foarte mari.

Situaţia atuală a atingerii acestor preţuri se datorează unui complex de factori, dintre care pot fi evidenţiate creşterea preţului gazelor pe bursele din Europa, creşterea semnificativă a gazelor naturale importante de România în ultimul an, exportul gazelor naturale româneşti, precum şi Gas Release Program, a cărui formulă se raportează la preţul de referinţă din luna anterioară şi care a determinat că în lunile de vară, când preţurile la gaze scădeau să se menţînă mult mai ridicate.

Asociaţia notează că aceasta este cea mai mare creştere de preţ al gazelor care se produce între doi ani consecutivi din ultimii 20 de ani, practic de la divizarea societăţii integrate a gazelor naturale.

Raportând noile preţuri ale gazelor naturale medii pentru populaţie la salariul mediu existent în România observăm o erodare semnificativă a puterii de cumpărare a consumatorilor. Astfel, cu un salariu mediu anual în prezent pot fi cumpăraţi puţin peste 30.000 mc de gaze, în timp ce în 2001 puteau fi cumpăraţi peste 85.000 mc de gaze. Un minim a fost în 2013, când cu salariul mediu puteau fi cumpăraţi circa 16.000 mc de gaze.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici