Preţul gazului a explodat după ce Moscova a impus sancţiuni companiilor energetice din UE

  • Gazprom a anunţat că va reduce livrările către Europa prin intermediul unei conducte importante, ceea ce a dus la creşterea preţurilor.
  • Mişcare semnalează dorinţa preşedintelui rus Vladimir Putin de a folosi energia ca armă împotriva UE.
2628 afișări
Imaginea articolului Preţul gazului a explodat după ce Moscova a impus sancţiuni companiilor energetice din UE

Preţul gazului a explodat după ce Moscova a impus sancţiuni companiilor energetice din UE

Gazprom a declarat că fluxurile de gaze nu vor mai fi posibile prin conducta Yamal, după ce Kremlinul a impus sancţiuni împotriva companiilor europene de gaze. Printre companiile sancţionate se numără unele dintre fostele sale unităţi, precum şi Europol Gaz, proprietarul Yamal. Gazoductul merge din Rusia în Germania prin Polonia.

"A fost pusă în aplicare o interdicţie privind tranzacţiile şi plăţile către entităţile aflate sub sancţiuni", a precizat Gazprom într-o declaraţie.

"În general, situaţia se agravează. Devine din nou evident că Rusia foloseşte energia ca pe o armă", a declarat Robert Habeck, ministrul german al economiei.

Acţiunile de retorsiune au împins preţurile la gaze mai sus. Contractele viitoare legate de TTF, reperul european al preţului angro al gazelor, au crescut joi cu aproximativ 13%, ajungând la aproximativ 106 euro pe megawatt oră, mai mult decât de patru ori mai mult decât nivelurile de acum un an, relatează FT.

Sancţiunile Moscovei ar putea afecta aprovizionarea europeană şi duce la un deficit de 13 miliarde de metri cubi, potrivit unei modelări realizate de Institutul Oxford pentru Studii Energetice. Anul trecut, Rusia a furnizat UE 155 miliarde de metri cubi de gaze, adică aproximativ 40% din necesarul său.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici