Preţul minim de vânzare a 9,84% din capitalul Petrom va fi anunţat până miercuri

Preţul minim de vânzare a pachetului de 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP) va fi stabilit până miercuri de către Guvern, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, directorul general al Renaissance Capital din Londra, Angelo Morganti.

180 afișări
Imaginea articolului Preţul minim de vânzare a 9,84% din capitalul Petrom va fi anunţat până miercuri

Preţul minim de vânzare a 9,84% din capitalul Petrom va fi anunţat până miercuri (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Săptămâna viitoare Guvernul va stabili preţul minim al ofertei. Oferta merge bine, ne-am întâlnit cu 100 de investitori, este un interes mare din partea acestora. Săptămâna trecută, doar în Londra, am discutat cu 30 investitori", a afirmat Morganti.

El a adăugat că au fost primite oferte, dar nu a oferit detalii.

"Oferta se derulează pe o perioadă de două săptămâni (până la 22 iulie -n.r.) şi se adresează investitorilor instituţionali", a precizat el.

Totodată, Morganti a menţionat că, în general, astfel de oferte au un discount, dar nu a putut spune dacă se va aplica şi în cazul ofertei Petrom.

Reprezentantul Renaissance Capital a precizat că până în prezent au avut loc discuţii cu potenţiali cumpărători ai acţiunilor Petrom din trei oraşe.

"Am fost în trei oraşe, Londra, Viena şi Frankfurt. Următorul oraş va fi Geneva. Apoi ne uităm şi la alte oraşe europene. În Moscova nu vom merge. Discutăm cu investitorii prin video-conferinţe, nu mergem acolo, pentru că drumul durează mult", a arătat Morganti.

Operaţiunea prin care statul vrea să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom are un preţ maxim de 0,46 lei/titlu. Operaţiunea este intermediată de către consorţiul format din banca rusă de investiţii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital şi EFG Securities. Consorţiul a fost selectat la începutul lunii aprilie.

Acţiunile vor fi alocate în două tranşe, una de 85% pentru investitorii instituţionali şi alta de 15% pentru micii investitori. În ambele tranşe se va folosi aceeaşi metodă de alocare, primând preţul de subscriere şi, ulterior, fiind luat în calcul şi ordinea în care s-au introdus ordinele.

Subscrierile valide vor fi aranjate în ordinea descrescătoare a preţurilor prezentate de investitori, iar ordinele care au acelaşi preţ vor fi aranjate în funcţie de momentul introducerii ordinelor.

"Preţul de ofertă pentru fiecare tranşă va fi preţul cel mai mic la care acţiunile oferite sunt subscrise în totalitate sau în parte, în cazul în care nu sunt subscrise toate titlurile, dar "cel mult egal cu preţul maxim şi nu mai mic decât preţul de referinţă, în situaţia în care acesta a fost declarat de vânzător", potrivit prospectului de ofertă.

În cazul în care oferta este subscrisă în întregime înainte de expirarea perioadei de derulare, intermediarii şi Ministerul Economiei, pot decide închiderea anticipată, cu condiţia ca perioada de subscriere să fi durat cel puţin cinci zile lucrătoare. În cazul în care va fi publicat un preţ de referinţă, închiderea anticipată a ofertei nu se va realiza mai devreme de două zile lucrătoare de la publicarea acestui preţ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici