Preţul petrolului a scăzut cu peste 3 dolari din cauza crizei datoriilor din zona euro

Preţul petrolului a scăzut marţi cu peste 3 dolari, după ce decizia Greciei de a organiza un referendum privind noul program de salvare a provocat panică pe burse.

132 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului a scăzut cu peste 3 dolari din cauza crizei datoriilor din zona euro

Preţul petrolului a scăzut cu peste 3 dolari din cauza crizei datoriilor din zona euro (Imagine: Shutterstock)

Piaţa a fost influenţată negativ şi de date din China referitoare la încetinirea activităţilor în industrie din cauza scăderii cererii în Europa.

Anunţul Greciei a luat prin surprindere pieţele financiare, iar euro s-a depreciat cu peste 1,8%, la 1,3622 dolari pe unitate, cel mai redus nivel după 12 octombrie, pe platorma de tranzacţii EBS.

Bursele de acţiuni şi de mărfuri sunt în scădere la nivel mondial.

Investitorii sunt îngrijoraţi că decizia Greciei de a organiza un referendum va submina eforturile Europei de a opri extinderea crizei datoriilor în zona euro şi va pune în pericol alte economii din regiune.

La ora 13:26 GMT, petrolul Brent cu livrare în decembrie, de referinţă la bursa din Londra, era tranzacţionat în scădere cu 3,46 dolari, la 106,10 dolari pe baril.

Preţul petrolului Brent a crescut cu 6,6% în octombrie, cel mai mare avans după cel din aprilie. În septembrie, cotaţia petrolului Brent a scăzut cu 10,5%.

Cotaţia petrolului destinat pieţei americane a pierdut 4,02 dolari, la 89,17 dolari pe baril, dar apoi a revenit la circa 89,7 dolari pe baril.

În octombrie, preţul petrolului american a avansat cu 17,7%, cel mai mare avans după cel din mai 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici