Preţul unui apartament, la jumătatea celui din 2008. Experţii spun că ieftinirea nu e suficientă

Dacă în mai 2008 un metru pătrat de apartament din Capitală era evaluat la aproximativ 2.300 de euro, în prezent, realitatea este sensibil diferită. În iulie 2010, pentru un metru pătrat util de apartament bucureştenii cer, în medie, 1.245 de euro, conform unui studiu realizat de site-ul imobiliare.ro. Ieftinirea este evidentă şi în termeni reali, urmărind raportul dintre câştigul mediu net al unui român şi evoluţia preţului unui metru pătrat de locuinţă.

69 afișări
Imaginea articolului Preţul unui apartament, la jumătatea celui din 2008. Experţii spun că ieftinirea nu e suficientă

Preţul unui apartament, la jumătatea celui din 2008. Experţii spun că ieftinirea nu e suficientă (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)

Astfel, un metru pătrat de aparta-ment poate fi achiziţionat acum cu numai 3,7 salarii medii nete. Pentru a cumpăra aceeaşi suprafaţă, în 2008, un bucureştean ar fi trebuit să plătească 6,7 salarii, conform calculelor Gândul, ţinând cont că acum doi ani salariul mediu net pe economie era de circa 342 de euro şi preţul mediu pe metrul pătrat util era de 2. 300 de euro, în timp ce acum salariul mediu net e de 336 de euro, iar costul unui metru pătrat este de 1.450 de euro.

Cu toate acestea, piaţa imobiliară nu dă semne de revenire. Poate şi pentru simplul fapt că, pentru a cumpăra un apartament cu două camere, un bucureştean, posesor al unui salariu mediu net, ar trebui să dedice achiziţiei imobiliare nu mai puţin de 215 venituri lunare.

Citeşte mai multe despre piaţa imobiliară pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici