Preţurile apartamentelor la final de 2022: scădere de 0,7% în Bucureşti, scumpiri în Constanţa, Iaşi

În luna noiembrie, preţurile solicitate pentru apartamentele noi şi vechi disponibile spre vânzare la nivel naţional s-au diminuat cu 0,2% faţă de luna anterioară, anunţă imobiliare.ro.

1190 afișări
Imaginea articolului Preţurile apartamentelor la final de 2022: scădere de 0,7% în Bucureşti, scumpiri în Constanţa, Iaşi

Preţurile apartamentelor la final de 2022: scădere de 0,7% în Bucureşti, scumpiri în Constanţa, Iaşi

Valoarea medie de listare pentru o proprietate a ajuns, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, la 1.704 euro pe metru pătrat util (faţă de 1.707 de euro pe metru pătrat la finele lui octombrie. Trei centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro au consemnat creşteri uşoare de preţ.

„Piaţa rezidenţială a evoluat conform aşteptărilor noastre în acest final de an, înregistrând creşteri uşoare pe anumite segmente, dar şi corecţii pe altele. Piaţa se află în continuare în căutarea punctului de echilibru, lucru care cel mai probabil se va întâmpla spre mijlocul anului viitor, odată cu stabilizarea preţurilor materialelor şi costurile de construcţie. Un factor de risc rămâne costul finanţării”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro

Pe parcursul lunii trecute, Capitala a consemnat un recul de 0,7% al preţului mediu solicitat de proprietari, până la un nivel de 1.716 de euro pe metru pătrat util (de la 1.728 de euro pe metru pătrat la sfârşitul lui octombrie). Scăderi au avut loc, în perioada menţionată, pe ambele segmente de piaţă analizate: locuinţele din blocurile vechi s-au depreciat cu 0,4% (de la 1.599 la 1.593 de euro pe metru pătrat), iar cele nou-construite au înregistrat un declin de 0,7% (de la 1.874 la 1.848 de euro pe metru pătrat).

În Braşov, Indicele Imobiliare.ro relevă pentru luna noiembrie o uşoară scădere de 0,1% pe segmentul apartamentelor, de la nivelul de 1.623 euro pe metru pătrat util atins în octombrie, până la 1.621 de euro pe metru pătrat. O tendinţă de scădere a fost consemnată, însă, doar pe segmentul vechi: este vorba, mai exact, despre un minus de 0,3%, de la 1.512 la 1.507 de euro pe metru pătrat. Locuinţele nou construite, pe de altă parte, au înregistrat un avans de 2% luna trecută, de la 1.777 la 1.813 de euro pe metru pătrat.

În luna noiembrie, Cluj-Napoca nu s-a conformat tendinţei general descendente a preţurilor: aşteptările vânzătorilor au crescut, cu 0,6%, ajungând la 2.415 euro pe metru pătrat util (faţă de 2.401 euro pe metru pătrat în octombrie). Preţurile apartamentelor din blocurile vechi au stagnat, astfel acestea costă în medie 2.337 de euro pe metru pătrat. Unităţile locative din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale au consemnat o creştere de 3,3%, de la 2.475 la 2.557 de euro pe metru pătrat.

În Constanţa aşteptările vânzătorilor s-a majorat în ultima lună de toamnă. Mai exact, este vorba, despre o creştere în cuantum de 0,6% faţă de octombrie, de la 1.419 la 1.428 de euro pe metru pătrat util. Asemenea lunii octombrie valoarea medie de listare pentru apartamentele vechi a stagnat la 1.372 de euro pe metru pătrat. Preţul solicitat pentru locuinţele nou-construite a consemnat, însă, o creştere de 3,8% (de la 1.457 la 1.512 de euro pe metru pătrat).

În Iaşi Indicele Imobiliare.ro relevă o evoluţie pozitivă pentru luna noiembrie: apartamentele scoase la vânzare aici s-au apreciat, per ansamblu, cu 0,5%, ajungând astfel să coste, în medie, 1.339 de euro pe metru pătrat util (faţă de 1.332 de euro pe metru pătrat la finele lui octombrie). Conform tendinţei generale de creştere, preţurile locuinţelor din blocurile vechi ale Iaşiului au consemnat o majorare de 0,9% în perioada analizată, de la 1.311 la 1. 323 de euro pe metru pătrat. Apartamentele nou construite, pe de altă parte, au înregistrat o stagnare a preţului, astfel acestea costă în medie 1.328 de euro pe metru pătrat

În Timişoara, aşteptările vânzătorilor de apartamente s-au redus, per ansamblu, cu 0,4% în luna noiembrie, de la 1.459 la 1.453 de euro pe metru pătrat util. Pe segmentul locuinţelor vechi a avut loc o scădere de 0,4% în perioada analizată, acestea ajungând să coste 1.428 euro pe metru pătrat (faţă de 1.434 euro pe metru pătrat în luna anterioară). Unităţile locative din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale au consemnat un recul de 1%, de la 1.523 la 1.508 de euro pe metru pătrat util.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici