Preţurile din Grecia au scăzut în octombrie cu 2%, cea mai puternică deflaţie din ultimii 50 de ani

Grecia a înregistrat în octombrie cea mai puternică rată de deflaţie din ultimii 50 de ani, preţurile de consum coborând cu 1,9% în bază anuală, din cauza recesiunii economice, scăderii veniturilor populaţiei şi cererii interne scăzute.

179 afișări
Imaginea articolului Preţurile din Grecia au scăzut în octombrie cu 2%, cea mai puternică deflaţie din ultimii 50 de ani

Preţurile din Grecia au scăzut în octombrie cu 2%, cea mai puternică deflaţie din ultimii 50 de ani (Imagine: Shutterstock)

Astfel, inflaţia anuală de -1,9% raportată vineri pentru luna octombrie este cea mai scăzută din 1962, potrivit Reuters, preluată de The Guardian.

Media estimărilor economiştilor anunţa o scădere de 1,5% a preţurilor de consum.

În octombrie faţă de septembrie, preţurile din Grecia au scăzut cu 0,2%, potrivit unui comunicat al institutului de statistică de la Atena.

Alimentele şi băuturile non-alcoolice s-au ieftinit cu 0,3%, îmbrăcămintea şi încălţămintea cu 1,1%, preţurile din sectorul transporturilor au scăzut cu 3,1%, iar serviciile de comunicaţii costă cu 4,3% mai puţin decât cu 12 luni în urmă, potrivit datelor oficiale.

Grecia traversează cea mai îndelungată recesiune din istoria recentă, economia fiind în contracţie continuu de 6 ani. Faţă de anul 2008, Produsul Intern Brut a scăzut cu 23%. Guvernul a încheiat în ultimii trei ani două acorduri succesive de finanţare externă cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană, în valoare totală de 240 miliarde euro.

Şomajul din Grecia a ajuns la 27,6%, iar aproximativ 6 din 10 tineri (sub 25 de ani) nu au loc de muncă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici