Preţurile vor creşte în perioada imediat următoare. Care sunt produsele şi serviciile pentru care vom plăti mai mult

Managerii întreprinderilor preconizează că preţurile în industrie şi comerţul de amănuntul vor creşte în perioada noiembrie 2017-ianuarie 2018, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

1321 afişări
Imaginea articolului Preţurile vor creşte în perioada imediat următoare. Care sunt produsele şi serviciile pentru care vom plăti mai mult

Preţurile vor creşte în perioada imediat următoare. Care sunt produsele şi serviciile pentru care vom plăti mai mult

În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2017, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +4%). Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice se estimează o tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +41%), în timp ce, pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va înregistra o tendinţă de scădere (sold conjunctural -36%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +16%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare.

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2017, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -33%). Managerii estimează, de asemenea, scăderea numărului de salariaţi (sold conjunctural -21%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creşterea moderată a acestora (sold conjunctural +13%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +15%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +16%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creşterea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +32%).

Conform estimărilor din luna noiembrie 2017, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%). În sectorul de servicii se estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +8%).

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici