Previziuni sumbre pentru deficitul bugetar. Economiştii cred că prăpastia dintre venituri şi cheltuieli va fi de 10% din PIB

  • Deficitul bugetar a crescut de 2,5 ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
  • Cheltuielile statului au crescut în ianuarie-august cu 13%
  • În prezent, deficitul bugetar reprezintă 5,18% din PIB
466 afișări
Imaginea articolului Previziuni sumbre pentru deficitul bugetar. Economiştii cred că prăpastia dintre venituri şi cheltuieli va fi de 10% din PIB
Deficitul bugetar a crescut la circa 55 de miliarde de lei în primele opt luni ale anului, fiind de 2,5 ori mai mare decât perioada similară a anului trecut. Cheltuilile statului au crescut în ianuarie-august cu 13%, în timp ce veniturile au scăzut cu 1,4%, ceea ce a adândit deficitul.
În prezent, deficitul bugetar reprezintă 5,18% din PIB, faţă de 2,07% din PIB cât reprezenta în primele opt luni din 2019. Până la finalul anului, Guvernul estimează un deficit de 8,6% din PIB, după o revizuire a estimărilor făcute de Florin Cîţu, ministrul Finanţelor. Economiştii cred că prăpastia dintre venituri şi cheltuieli va fi şi mai mare, de 10% din PIB.
 
Realizări 1 ianuarie – 31 august 2020:
  • Venituri curente 2020 – 201 milioane de lei
  • 201 mil. de lei = 19% din PIB
  • Veniturile au scăzut faţă de anul trecut cu 1,4% 
  • Cheltuieli curente 2020 – 243 milioane de lei
  • Deficit bugetar 2020 – 55 milioane de lei
 
„Această situaţie trebuie să ne îngrijoreze şi mai ales trebuie să dea de gândit guvernului pentru a găsi surse de finanţare acestui deficit, iar acele surse de finaţare nu cred că ar trebui să fie în continuare împrumuturile şi datoria publică a statului. Guvernul trebuie să găsească o soluţie să aducă din economie la suprafaţă acea economie neagră şi în acelaşi timp trebuie să găsească o soluţie să dezvolte firmele, ca acestea să fac din nou angajari, să aibă venituri mai mari şi să plătească taxe”, spune Adrian Benţa, analist economic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici