Prima RECTIFICARE BUGETARĂ: Deficitul bugetar urcă la 2,3% din PIB. Prognoza de creştere economică pentru 2013 a fost ridicată la 1,9%

Prima rectificare bugetară din acest an se bazează pe un PIB mai mare cu 2,6 miliarde lei, iar deficitul bugetului consolidat va creşte de la 13,4 miliarde lei la 14,7 miliarde lei, prin folosirea banilor rezervaţi PNDI către alte proiecte, iar plafonul de garanţii va fi majorat cu 2 miliarde de lei.

1088 afișări
Imaginea articolului Prima RECTIFICARE BUGETARĂ: Deficitul bugetar urcă la 2,3% din PIB. Prognoza de creştere economică pentru 2013 a fost ridicată la 1,9%

Prima RECTIFICARE BUGETARĂ: Deficitul bugetar urcă la 2,3% din PIB. Ministerele Sănătăţii, Educaţiei şi Justiţiei vor beneficia de alocări suplimentare (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Astfel, Produsul Intern Brut estimat a fost revizuit în urcare la 626,2 miliarde lei, iar deficitul bugetar pe cash va creşte de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB.

Ministerele Sănătăţii, Educaţiei şi Justiţiei vor beneficia de alocări suplimentare, a anunţat premierul Victor Ponta.

O nouă rectificare bugetară a fost deja programată pentru finele lunii octombrie.

Bugetul Ministerului Transporturilor şi cel al SGG vor fi diminuate la rectificare

Bugetul Ministerului Transporturilor şi cel al Secretariatul General al Guvernului (SGG) vor fi diminuate cu 900 milioane lei şi, respectiv, cu 500 milioane lei, prin prima rectificare bugetară din acest an.

Tăierile au fost anunţate la Guvern de către ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la insistenţele jurnaliştilor şi după ce ministrul a răspuns doar legat de ministerele care primesc bani şi reducerea pe ansamblu a cheltuielilor.

Rectificarea bugetară a fost convenită cu Fondul Monetar Internaţional.

Prognoza de creştere economică pentru acest an a fost ridicată la 1,9%

Prognoza de creştere economică pentru acest an a fost ridicată, în urma discuţiilor cu FMI, de la 1,6% la 1,9%, Guvernul estimând însă pentru sfârşitul anului un avans al PIB peste noua ţintă, a declarat ministrul delegat al Bugetului, Liviu Voinea.

"Am convenit cu partenerii noştri internaţionali că pentru anul 2013 creşterea PIB-ului nu va mai fi 1,6, pe care s-a bazat bugetul în iarna acestui an, când a fost programat, ci 1,9% din PIB, ceea ce înseamnă o creştere netă de 2,6 miliarde de lei a PIB. Structura acestei creşteri este preponderent bazată pe export. Este bine pentru competitivitatea unei ţări, pe de altă parte, exportul din ce în ce mai mult către zona non-Euro, pentru că în zona Euro continuă să fie recesiune, şi atunci ai pe partea de încasări, la TVA, rambursările de TVA care îţi cresc. Deci, pe de o parte, e un lucru bun, ai o creştere bazată pe export, pe de altă parte, rambursările de TVA cresc şi atunci trebuie să ajustezi corespunzător bugetul în urma veniturilor care pe anumite categorii, cum a fost impozit pe profit sau TVA, sunt sub aşteptări. Noi considerăm că în semestrul al doilea creşterea va fi peste 1,9, de fapt, şi se va baza li pe consum intern, pe reluarea creşterii interne, dar nu am bugetat lucrul acesta tocmai pentru a fi conservatori, pentru a ne asigura că rămânem în parametrii de consolidare fiscală", a spus Voinea.

Prima rectificare bugetară din acest an se bazează pe un PIB mai mare cu 2,6 miliarde lei, în urcare la 626,2 miliarde lei.

În urmă cu zece zile, surse apropiate discuţiilor dintre Guvern şi FMI au declarat agenţiei MEDIAFAX că negocierile pentru un nou acord al României cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) au ca bază macroeconomică o estimare de creştere a PIB de 1,9% în acest an, uşor peste prognoza propusă de reprezentanţii instituţiei internaţionale, de 1,8%.

Anterior, FMI şi autorităţile române au estimat o creştere de 1,6% în acest an şi de 2% anul următor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici