Prima tranşă din împrumutul de la CE va intra în România la sfârşitul lunii iunie

Prima tranşă din împrumutul de cinci miliarde euro de la Comisia Europeană (CE), în valoare de 1,5 miliarde euro, va intra în România la finele lunii iunie, cel târziu în primele zile din iulie, a declarat, miercuri, Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

28 afișări
Imaginea articolului Prima tranşă din împrumutul de la CE va intra în România la sfârşitul lunii iunie

Prima tranşă din împrumutul de la CE va intra în România la sfârşitul lunii iunie

El a menţionat că toţi banii pe care-i va primi România de la Comisia Europeană şi Banca Mondială vor avea ca destinaţie finanţarea deficitului bugetar, respectiv a titlurilor de stat emise de MFP pentru acoperirea deficitului.

"Prima tranşă de la Comisia Europeană va intra în contul Ministerului de Finanţe deschis la Banca Naţională a României la sfârşitul lunii iunie sau cel târziu în primele zile din luna iulie. Prin urmare, vom începe să finanţăm împrumuturile pe termen scurt de la bănci", a spus Gherghina.

Întrebat ce procent din sumele primite de la Comisia Europeană vor fi alocate pentru salarii în acest an, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a răspuns simplu: "Nimic".

Autorităţile române au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Programul de ajutor extern urmează să fie discutat la începutul lunii mai de Consiliul Executiv al FMI, iar prima tranşă a finanţării, de cinci miliarde euro, va fi disponibilă imediat după aprobare.

Comisia Europeană a propus, pe 21 aprilie, Consiliului European acordarea unui împrumut pe termen mediu de cinci miliarde de euro României, în cadrul programului multilateral de finanţare de până la 20 de miliarde de euro convenit cu FMI. Propunerea figurează pe agenda unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe comunitari care va avea loc la 5 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici