Prima zi a lui Mario Draghi la şefia BCE, umbrită de Papandreou

Prima zi a italianului Mario Draghi la conducerea Băncii Centrale Europene (BCE) a fost umbrită de anunţul premierului elen George Papandreou de organizare a unui referendum referitor la al doilea program de salvare aprobat săptămâna trecută de liderii zonei euro.

116 afișări
Imaginea articolului Prima zi a lui Mario Draghi la şefia BCE, umbrită de Papandreou

Mario Draghi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obligaţiunile Italiei s-au depreciat, iar prima de risc între obligaţiunile germane şi cele ale celorlalte state din zona euro a crescut, după ce premierul elen a anunţat luni seară că va consulta populaţia în privinţa termenilor celui de-al doilea plan de susţinere financiară, transmite Bloomberg.

Iniţiativa lui Papandreou, cu câteva ore înainte ca Draghi să preia preşedinţia BCE de la Jean-Claude Trichet, a scos în evidenţă deficienţele politice în eforturile de a împiedica destrămarea zonei euro şi amplifică presiunile asupra BCE de a continua să cumpere obligaţiuni ale ţărilor vulnerabile financiar.

O respingere de către greci a planului de salvare ar putea provoca default-ul (încetarea de plăţi) Greciei şi o prăbuşire a obligaţiunilor italiene şi spaniole care ar putea obliga BCE să ia în considerare garantarea nelimitată a tuturor obligaţiunilor statelor din zona euro.

Persoane apropiate situaţiei au declarat că BCE a cumpărat marţi obligaţiuni italiene, în condiţiile în care spread-ul titlurilor pe termen de zece ani faţă de cele germane de referinţă a a atins un nivel-record în istoria euro.

Cotaţiile bursiere şi euro sunt în scădere puternică la nivel mondial, în urma anunţului Greciei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici