Primăria va construi o linie de metrou

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, vinerea trcută, o hotărâre prin care vor fi investiţi peste un miliard de euro din bugetul propriu al municipalităţii şi din credite externe pentru construirea liniei de metrou Gara de Nord-Aerportul Henri Coandă Otopeni.

1 afișare
Imaginea articolului Primăria va construi o linie de metrou

Primăria va construi o linie de metrou

Proiectul a fost adoptat aproape în unanimitate, singurii consilieri care s-au opus fiind cei liberali, care şi-au justificat decizia prin faptul că primăria nu poate derula investiţii la metrou atât timp cât Metrorex se află în subordinea Ministerului Transporturilor, a declarat agenţiei MEDIAFAX Antonel Tănase, liderul consilierilor liberali.

Pe de altă parte, reprezentanţii executivului municipal susţin că pot realiza investiţii care vizează infrastructura de transport public din Bucureşti.

"Chiar dacă Metrorex este în subordinea Ministerului Transporturilor, Primăria Capitalei poate aloca un buget de investiţii care vizează infrastructura bucureşteană", a declarat Gheorghe Udrişte, directorul Direcţiei Transporturi şi Siguranţa Circulaţiei din Primăria Capitalei.

Investiţia este justificată, potrivit actului normativ, prin îmbunătăţirea centrului oraşului cu aeroporturile, asigurarea unui transport de calitate bună pentru rezidenţi, scăderea traficului rutier şi a numărului accidentelor, îmbunătăţirea condiţiilor de mediu prin reducerea zgomotului şi a poluării, revitalizarea activităţii economice în centrul oraşului şi stimularea dezvoltării suburbiilor din zona de nord, asigurarea sprijinului necesar promovării zonelor rezidenţiale dintre aeroportul Băneasa şi Otopeni.

Potrivit indicatorilor tehnico-economici aprobaţi de Consiliul General, valoarea totală a investiţiei, derulată pe o perioadă de şapte ani, va ajunge la 1,05 miliarde euro, din care 214 milioane vor fi alocaţi achiziţiei de utilaje şi echipamente.

În primul an proiectul va necesita fonduri de 25,1 milioane euro, 110,5 milioane euro în al doilea, câte 184,29 milioane în al treilea şi al patrulea an, 284,8 milioane euro, în al cincelea, 159,7 milioane euro în al şaselea şi 106,13 milioane euro în al şaptelea an.

Linia de metrou, integral subterană, va avea o lungime de 15,79 kilometri (15,34 kilometri lungime de exploatare), 19 staţii şi un depou. Linia va fi operată cu 21 de trenuri cu câte şase vagoane şi va avea o capacitate de transport de 50.000 de călători pe oră pe un singur sens.

Viteza comercială a trenurilor va fi de 36 de kilometri pe oră, viteza tehnică maximă urmând să ajungă la 80 de kilometri pe oră. Staţiile vor fi stabilite la Piaţa Victoriei, Bulevardul Ion Mihalache, Bulevardul Expoziţiei, Piaţa Presei Libere, DN1, Aeroportul Aurel Vlaicu Băneasa şi Aeroportul Henri Coandă Otopeni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici