Prime de Paşte pentru angajaţii Complexului Energetic Oltenia, înainte de disponibilizări

Aproximativ 13.000 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia (CEO) au primit tichete de combustibil, în valoare de 600 de lei fiecare, urmând ca după 1 Mai să fie acordate şi primele de Paşte, în valoare de 1.100 de lei. Prime au fost acordate şi la Complexul Energetic Hunedoara, dar mai mici.

582 afișări
Imaginea articolului Prime de Paşte pentru angajaţii Complexului Energetic Oltenia, înainte de disponibilizări

Prime pentru angajaţii Complexului Energetic Oltenia, înainte de disponibilizări

Reprezentanţi ai Complexului Energetic Oltenia au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că toţi angajaţii au primit, săptămâna aceasta, tichete de combustibil în valoare de 600 de lei fiecare, urmând ca după data de 1 Mai să primească şi prima de Paşte, aceasta fiind acordată după sărbători pentru a fi impozitată cu 10%, în loc de 40%. Suma este egală pentru toţi cei aproximativ 13.000 de salariaţi şi va fi sub formă de tichete.

„Au primit acele vouchere pentru combustibil, care sunt date în locul primei de Paşte. Prima de Paşte va fi dată după 1 Mai, pentru a fi impozitată mai puţin, cu 10%, în loc de 40%, nu aveau altă modalitate, decât să o bage într-o zi de sărbătoare. Angajaţii vor câştiga, pentru că altfel aproape jumătate era impozitată. Li se dă valoarea şi se opreşte impozit. 1 Mai este zi liberă plătită şi din cauza aceasta. Angajaţii au înţeles. Prima de Paşte va consta în tichete cadou de 1.100 de lei, acum au primit 600 de lei pentru combustibil. Miercuri, la 12.30, au fost date la toate unităţile acele tichete", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013.

Primele sunt acordate în baza prevederilor din Contractului Colectiv de Muncă al CE Oltenia, care a fost semnat, pe 21 martie 2018, de către reprezentanţii administraţiei şi ai celor patru federaţii sindicale reprezentative.

„Au fost acordate doar tichetele de combustibil, celelalte sunt cu ocazia zilei de 1 Mai, se vor acorda săptămână viitoare şi au o valoare de 1.100 de lei, vor fi tichete cadou, pentru că trebuie legate de anumite evenimente, pentru a fi impozitate cu 10%. Oamenii au înţeles, pentru că au luat tichetele celelalte de 600 de lei, pentru combustibil şi tot acum, joi, au primit şi avansurile. Anii anteriori, prima s-a acordat înainte de Paşte, erau cu ocazia sărbătorilor pascale şi era acea impozitare de 41,5 %, în dezavantajul omului. A fost o soluţie de compromis, pentru ca oamenii să beneficieze efectiv de o sumă mai mare", a precizat, pentru MEDIAFAX, Gabriel Căldăruşe, preşedintele Sindicatului Mine-Energie Oltenia.

Surse susţin că miercuri s-ar fi decis, în baza unui act adiţional la contractul colectiv de muncă, şi valoarea voucherelor de vacanţă pentru anul 2019, la suma de 2.080 de lei.

Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia au şi o veste proastă. Din iunie, 200 de salariaţi vor rămâne fără slujbă, în prezent fiind primite cereri pentru plecarea voluntară din cadrul companiei.

Disponibilizările sunt făcute conform planului de reorganizare.

„Conform aprobărilor existente, programul de disponibilizări la CE Oltenia, pentru anul 2019, vizează un număr de 200 de salariaţi şi va fi pus în aplicare începând cu data de 1 iunie. Criteriile de disponibilizare vor fi stabilite de comun acord cu partenerii sociali şi vor viza, în principal, salariaţii care îndeplinesc condiţiile de pensionare, cei care au probleme deosebite de sănătate şi cei care solicită în mod voluntar încetarea contractelor individuale de muncă. Administraţia CE Oltenia, în consens cu partenerii sociali, va adopta soluţiile cele mai bune astfel încât criteriile şi condiţiile de disponibilizare să nu dezavantajeze nici salariaţii, nici compania", se precizează într-un comunicat al CEO.

Şi angajaţii Complexului Energetic Hunedoara vor beneficia de prime de Paşte sub formă de tichete cadou, însă au o valoare mai mică. Acestea au fost acordate celor aproximativ 4.100 de mineri şi energeticieni.

„Au fost acordate prime constând în tichete cadou de 230 de lei pentru fiecare din cei 4.100 de angajaţi, mult mai mici decât la CEO. Situaţia la Complexul Energetic Hunedoara este una de faliment, cu stocuri de cărbune de pe o zi pe alta” a precizat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici