Primii 85 de miliardari ai globului, mai bogaţi decât jumătate din populaţia lumii. Cine sunt cei mai bogaţi oameni de pe planetă şi ce avere au

1% dintre miliardarii lumii deţin 46% din averea de pe glob, iar primii 85 cei mai bogaţi oameni au o avere mai mare decât jumătate din populaţia lumii la un loc.

26963 afișări
Imaginea articolului Primii 85 de miliardari ai globului, mai bogaţi decât jumătate din populaţia lumii. Cine sunt cei mai bogaţi oameni de pe planetă şi ce avere au

Primii 85 de miliardari ai globului, mai bogaţi decât jumătate din populaţia lumii. Cine sunt cei mai bogaţi oameni de pe planetă şi ce avere au (Imagine: Radu Iordache / Mediafax Foto)

Conform unui studiu realizat de oranizaţia Oxfam, averea primilor 85 cei mai bogaţi din lume este egală cu cea a jumătate din populaţia globului, 3.5 miliarde de oameni, relatează mirror.co.uk. Aceştia deţin în jur de 1 trilion de lire sterline (1.21 trilioane de euro).

Anul trecut, 210 oameni au devenit miliardari în dolari, numărul acestora ajungând la 1426. Miliardarii au o avere combinată de 5.4 trilioane de dolari (3.98 trilioane de euro), iar 1% populaţia globului controlează110 trilioane de dolari, (81.24 trilioane de euro), 46% din averea mondială. Momentan, sunt în jur de 12 milioane de milionari în lume, peste 3 milioane doar în Statele Unite şi în jur de 350.000 în Marea Britanie. "E uimitor cum în secolul 21, jumătate din populaţia globului, adică 3.5 miliarde de oameni, poate să deţină la fel de mult ca o mică elită, care ar încăpea într-un autobuz supraetajat", spune Winnie Byanyima, din partea Oxfam.

Conform topului Forbes pe 2013, sunt 1.426 de miliardari în lume, cel mai bogat dintre ei fiind mexicanul Carlos Slim Helu. Nouă din primii zece miliardari sunt bărbaţi, excepţia fiind Liliane Bettencourt, iar în afară de Bill Gates, în vârstă de 58 de ani, toţi miliardarii din top 10 au peste 60 de ani. Bloomberg consideră că Slim a fost detronat de Bill Gates, a cărui avere ar fi crescut cu 11.6 miliarde de euro în 2013.

Carlos Slim Helu are o avere de 53.9 miliarde de euro, conform topului Forbes şi 53.1 miliarde, conform Bloomberg Billionaires. Mexicanul deţine Telmex, cea mai mare reţea de telefonie fixă din Mexic, care oferă servicii de telecomunicaţii şi în Argentina, Columbia, Brazilia, Ecuador şi alte ţări din America Latină, dar şi compania America Movil, al cincilea operator de telefonie mobilă din lume, cu 246 de milioane de abonaţi în 18 ţări.

Bill Gates ocupă a doua poziţie în topul Forbes, cu o avere de 49.4 miliarde de euro. Bloomberg anunţă însă că averea lui Gates a crescut cu aproape 12 miliarde de euro până la sfârşitul lui 2013, ajungând la 57.7 miliarde de euro şi îi oferă americanului prima poziţie a clasamentului. Bill Gates este fondatorul companiei Microsoft, care dezvoltă, produce şi comercializează softuri pentru calculator, electronice şi computere personale.

Poziţia a treia este ocupată de Amancio Ortega Gaona, un spaniol cu o avere estimată de Forbes la 42.09 miliarde de euro, şi de Bloomberg la 48.2 miliarde de euro. Ortega este fondatorul Inditex, o companie producătoare de haine, care comercializează mărcile Zara, Bershka, Pull and Bear, Stradivarius sau Massimo Dutti şi este cel mai bogat european.

Warren Buffet ocupă locul al patrulea, cu o avere estimată de Forbes la 39.4 miliarde de euro şi de Bloomberg la 43.45 miliarde de euor. Buffet este unul dintre cei mai importanţi investitori ai secolului trecut. Americanul este preşedintele Berkshire Hathaway, o companie care deţine numeroase subsidiare, în domenii precum asigurări, transporturi, construcţii, sau mobilă şi care are acţiuni la American Express, The Coca-Cola Company, sau IBM.

Pe poziţia a cincea în topul Forbes se află Larry Ellison, fondatorul companiei Oracle, care dezvoltă componente de calculator şi softuri, în special destinate firmelor şi nu utilizatorilor individuali. Oracle este a doua companie de software din lume, iar averea lui Ellison este estimată de Forbes la 31.7 miliarde de euro. Bloomberg îl plasează pe Ingvar Kamprad pe poziţia a cincea, cu o avere de 38.9 miliarde de euro. Kamprad este fondatorul companiei IKEA, care comercializează mobilier casnic. În topul Forbes, Ingvar Kamprad este clasat pe locul 412, cu o avere de doar 2.4 mililarde de euro, aceştia motivând că suedezul şi-a transferat majoritatea acţiunilor către două firme pe care nu le controlează personal şi către copii săi.

Oricare dintre Bill Gates sau Carlos Slim ar fi cea mai bogată persoană în viaţă, cei doi nici nu se apropie de primele poziţii ale topului celor mai bogaţi oameni din istorie. Averea familiei Rotschild, spre exemplu, ajustată la inflaţie, este estimată undeva între 350 de miliarde şi un trilion de dolari americani, iar John D. Rockefeller prima persoană care a depăşit suma de un miliard de dolari, a avut o avere estimată între 392 şi 663 de miliarde de dolari, dacă se ţine cont de rata inflaţiei între 1937, la moartea sa şi 2013. Andrew Carnegie deţinea la un moment dat o avere estimată la 0.6% din PIB-ul Statelor Unite, 297.8 miliarde de dolari, la valoarea de astăzi, iar Cornelius Vanderbilt, Henry Ford sau ţarul Nicolae al II-lea ar fi depăşit uşor 150 de miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici