Primul efect al falimentului personal va fi că băncile vor fi mai atente cui împrumută

Preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, consideră că primul efect al introducerii legii falimentului personal va fi că băncile vor fi mult mai atente la clienţii cărora le acordă credite şi nu crede că această măsură va ajuta piaţa.

44 afișări
Imaginea articolului Primul efect al falimentului personal va fi că băncile vor fi mai atente cui împrumută

Primul efect al falimentului personal va fi că băncile vor fi mai atente cui împrumută (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Nu cred că legea falimentului personal va ajuta piaţa, pentru că eu consider că modul în care sunt realizate propunerile în prezent înseamnă că există pentru clienţi oportunitatea de a ieşi din contractul încheiat", a afirmat Bruynseels.

El atrage atenţia că legislaţia ar trebui să asigure că clienţii au făcut tot ce este posibil pentru a-şi returna creditul.

"Atunci când un client a făcut un contract cu orice instituţie de credit, acesta este obligat să returneze împrumutul. Acesta cred că ar trebui să fie un mesaj clar pentru toţi clienţii. Oamenii ar trebui să fie atenţi la suma pe care o împrumută şi să se extindă doar atât cât cred că pot returna", a continuat şeful BCR.

El a menţionat că băncile şi BNR încearcă să limiteze suma pe care un client o împrumută la posibilităţile pe care acesta le are pentru a returna creditul, dar că în final depinde de ceea ce fiecare persoană consideră că este adecvat pentru ea însăşi.

Totodată, Bruynseels a atras atenţia că băncile din România şi-au exprimat opinia privind legea falimentului personal, şi că au făcut propuneri alternative care însă au fost respinse.

"Primul efect va fi că vom fi mult mai atenţi cui împrumutăm. Vom avea un apetit la risc mult mai scăzut", a explicat şeful BCR.

Senatorii au adoptat, marţi, o propunere legislativă privind insolvenţa persoanelor fizice, iniţiată de senatori PDL, dar care a fost susţinută în plen de toate grupurile parlamentare.

Potrivit proiectului, debitorul care cu bună credinţă a cerut şi a acceptat deschiderea procedurii insolvenţei va putea fi descărcat total sau parţial de datoriile anterioare sau ulterioare deschiderii procedurii, dacă bunurile sale sunt insuficiente pentru plata întregii mase credale şi dacă instanţa i-a acordat beneficiul scuzabilităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici