Principalele instituţii din UE au ajuns la un acord de principiu privind reforma în telecomunicaţii

Principalele instituţii ale Uniunii Europene au ajuns la un acord de principiu referitor la elementele esenţiale ale reformei în telecomunicaţii, menite să faciliteze concurenţa şi să conducă la reducerea preţurilor plătite de consumatori, a anunţat, marţi, Comisia Europeană (CE), transmite Reuters.

11 afișări

"Avem un proiect de acord, finalizat noaptea trecută", a declarat Martin Selmayr, purtător de cuvânt al CE.

Reforma prevede înfiinţarea unei noi autorităţi de supraveghere pan-europene, măreşte drepturile consumatorilor şi permite instituţiilor de reglementare să impună divizarea companiilor integrate de telecomunicaţii, ca ultimă soluţie pentru creşterea concurenţei, prevedere care nemulţumeşte Germania şi Deutsche Telekom, cel mai mare operator pe piaţa germană.

"În prezent, suntem precauţi în declaraţii, întrucât proiectul de acord este gata pentru vot, dar nu a fost încă aprobat. În general, separarea reţelei de restul operaţiunilor este un tratament pentru o boală care nu există în Germania", se arată într-un comunicat al Deutsche Telekom.

Reforma mai are rolul de a împiedica o autoritate naţională de reglementare să protejeze de concurenţă un operator local.

În Marea Britanie, fostul operator de stat BT a fost deja divizat pentru a creşte concurenţa în piaţă, măsura fiind apreciată de comisarul pentru Telecomunicaţii Viviane Reding drept un model de urmat.

"Suntem încântaţi că au fost făcute progrese semnificative astfel încât acordul final să fie asigurat până în vară", se arată într-un comunicat al autorităţii britanice de reglementare, Ofcom.

Proiectul de acord urmează să fie ratificat de CE şi Consiliul statelor membre, iar votul final, probabil în luna mai, aparţine Parlamentului European, a mai spus Selmayr.

"Problema cea mai controversată a fost un amendament referitor la Internet, libertatea accesului la Internet şi libertatea de expresie", a adăugat el.

Reprezentanţii Parlamentului European, ai CE şi ai Consiliului UE urmează să se reunească din nou, joi, pentru a negocia un pachet mai mic de reguli, în cadrul acordului de reformă, referitor la dreptul la intimitate şi servicii universale.

ECTA, organizaţie care reprezintă operatorii de telecomunicaţii mai mici, nou intraţi pe piaţă, a apreciat că reforma va conferi autorităţilor de reglementare prerogative sporite pentru a controla companiile cu poziţie dominantă pe piaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici