PRM cere renegocierea contractului cu Bechtel

PRM cere Guvernului renegocierea contractului cu compania americană Bechtel pe motiv că acesta nu avea stipulat un cost total de executare a lucrărilor la Autostrada Transilvania.

46 afișări
Imaginea articolului PRM cere renegocierea contractului cu Bechtel

PRM cere renegocierea contractului cu Bechtel (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, a declarat că statul plăteşte fără să ştie, în final, cât va costa autostrada.

"Între măsurile pe care PRM le propune Guvernului Boc pentru creşterea veniturilor la bugetul de stat este şi re-renegocierea contractului cu firma Bechtel pentru realizarea Autostrăzii Transilvania. În ceea ce priveşte acest contract, încheiat fără licitaţie publică de Guvernul Năstase, nu s-a prevăzut care va fi costul lucrării”, a afirmat Funar.

Potrivit secretarului general al PRM, din această cauză s-a ajuns să se estimeze că autostrada va fi cea mai scumpă din lume, cu costuri foarte mari pe kilometru.

"Se impune, în opinia noastră, să se re-renegocieze şi să se fixeze cât ne costă această lucrare şi nu s-ar mai risipi bani din bugetul statului. Neexistând în contract un preţ al lucrărilor, cei de la Bechtel cer statului român să li se achite costul lucrărilor. La cât va ajunge, în final, costul lucrărilor, nimeni nu şi-a pus problema”, a explicat Gheorghe Funar.

Ministerul Transporturilor va plăti în acest an companiei Bechtel 420 de milioane de euro, în baza unui protocol încheiat între cele două părţi, iar compania americană trebuie să finalizeze, până la sfârşitul anului, 42 de kilometri, pe tronsonul Câmpia Turzii - Gilău, şi viaductul din Suplacu de Barcău.

Proiectul de construcţie a autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov-Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde euro acordat Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici