Producătorii agricoli resping nominalizarea lui Onofrei ca ministru al Agriculturii

Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) respinge nominalizarea lui Orest Onofrei pentru funcţia de ministru al Agriculturii şi cere ca portofoliul să fie atribuit cuiva "din sistem", "compatibil cu persoana" lui Dacian Cioloş, desemnat comisar european pentru Agricultură.

48 afișări
Imaginea articolului Producătorii agricoli resping nominalizarea lui Onofrei ca ministru al Agriculturii

Producătorii agricoli resping nominalizarea lui Onofrei ca ministru al Agriculturii (Imagine: Mihai Burlacu/Mediafax Foto)

"FNPAR este contrariată de propunerea făcută pentru ocuparea portofoliului de ministru de la Ministerul Agriculturii. (...) Crede cineva că un om din afara sistemului poate înţelege şi reprezenta agricultorul român aşa cum «normele europene» o solicită? Noi credem că «turismul la Bruxelles», la nivel de înalta reprezentare, se va încheia odată cu sfârşitul acestui an", se arată într-o scrisoare deschisă a federaţiei.

Sursa citată apreciază că agricultura este ameninţată de "un pericol major", respectiv politizarea acestui domeniu.

Federaţia susţine că promisiunile politicienilor privind numirea unui ministru al Agriculturii "din rândurile agricultorilor" sunt doar "vorbe goale".

"Pentru a face faţă provocărilor referitoare la intenţia de diminuare a bugetului PAC după 2013, schimbările climatice, managementul apei, negocierile cu Organizaţia Mondială a Comerţului, utilizarea energiei provenite din sursele alternative celei fosile atunci trebuie să ascultăm vocea agricultorilor şi să le dăm ministrul de care au nevoie, omul care să înţeleagă cele mai sus expuse şi care să se bată pentru ele", se menţionează în scrisoarea semnată de preşedintele FNPAR, Viorel Matei.

Cu un buget alocat Ministerului Agriculturii de patru ori mai mic decât necesarul, fără o strategie clară în domeniu şi cu o lipsă de încredere în nominalizarea făcută pentru postul de ministru "nemulţumirile vor fi din ce în ce mai mari" printre cei care lucrează sau locuisc în mediul rural, susţin producătorii agricoli.

"Este un lucru extraordinar că avem un post de comisar care se ocupă cu agricultura la nivel european, acesta este un post de forţă, însă pentru agricultura României acest fapt nu poate fi speculat la maxim dacă această propunere nu este dublată de o propunere de ministru care să fie compatibil cu persoana domnului Dacian Cioloş", conform sursei citate.

FNPAR nu menţionează în scrisoare numele lui Orest Onofrei, vorbind doar despre "propunerea făcută pentru ocuparea portofoliului de ministru de la Ministerul Agriculturii".

Senatorul PDL de Suceava Orest Onofrei, desemnat pentru funcţia de ministru al Agriculturii, este absolvent al Facultăţii de Medicină Veterinară şi a fost, pe rând, medic veterinar la Herghelia Rădăuţi, şef al DSV Suceava, consilier judeţean, deputat, prefect, subprefect şi acum senator.

Onofrei locuieşte în Suceava, are 51 de ani, este căsătorit şi are trei fiice.

El este doctor în ştiinţe veterinare, a absolvit şi cursurile Facultăţii de Inginerie şi Management agro-turistic, are master în administraţie publică, a absolvit cursurile Institutului Naţional de Administraţie şi pe cele ale Colegiului Naţional de Informaţii.

Onofrei a fost medic veterinar la Herghelia de la Rădăuţi, director al Direcţiei Sanitare Veterinare Suceava între 1996 şi 2001, a fost ales în noiembrie 2004 deputat PNL de Suceava, dar în ianuarie 2005 a renunţat la mandat fiind numit prefect de Suceava, funcţie pe care a deţinut-o până în primăvara anului 2008, când a fost numit subprefect, funcţie la care a renunţat în august 2008 când s-a înscris în PDL şi a candidat pentru Senat din partea acestui partid, fiind ales senator în colegiul nr. 2.

El este, în prezent, secretar al Biroului Permanent al Senatului şi prim-vicepreşedinte al organizaţiei PDL Suceava.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici