Producţia industrială a crescut în primul trimestru cu 5,4%

Producţia industrială a crescut cu 5,4% în primul trimestru, faţă de intervalul similar din 2007, majorarea fiind susţinută de sectorul de energie electrică şi termică, gaze şi apă şi de industria prelucrătoare, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

20 afișări
Imaginea articolului Producţia industrială a crescut în primul trimestru cu 5,4%

Producţia industrială a crescut în primul trimestru cu 5,4% (Imagine: Mediafax Foto)

Comparativ cu primul trimestru din 2007, producţiei şi-a încetinit ritmul de creştere. În primele trei luni ale anului trecut, producţia industrială s-a majorat cu 7,7%.

Potrivit INS, sectorul de energie electrică şi termică, gaze şi apă a avansat în primul trimestru cu 9,2%, în timp ce industria prelucrătoare a urcat cu 6,1%.

În acelaşi timp, industria extractivă a scăzut cu 3,9%.

Pe marile grupe industriale au fost creşteri în industria bunurilor de capital (+16,1%), industria bunurilor de uz curent (+7,4%), industria bunurilor intermediare (+2,7%) şi cea energetică (+0,4%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut cu 1,9%.

În luna martie 2008, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială s-a majorat cu 2,9%, susţinută de toate cele trei sectoare industriale. Energia electrică şi termică, gaze şi apă a crescut cu 6%, industria prelucrătoare cu 3%, iar cea extractivă cu 0,4%, potrivit unui comunicat al INS.

Pe marile grupe industriale au fost consemnate evoluţii pozitive în industria bunurilor de uz curent (+10,7%), industria bunurilor de capital (+2,0%), a bunurilor intermediare (+1,2%) şi în industria energetică (+0,6%).

Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut cu 13,6%.

Raportat la luna februarie 2008, în martie producţia industrială a avansat cu 6,7%, datorată creşterii din industria extractivă (+16,6%) şi din industria prelucrătoare (+6,6%).

Pe de altă parte, energia electrică şi termică, gaze şi apă a scăzut cu 2,9%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici